Ondernemers en overheden in de driehoek Utrecht-Hilversum-Amersfoort zetten zich samen in voor een betere bereikbaarheid. Spitsvrij gaat daar een belangrijke bijdrage aan leveren.
Spitsvrij voor betere bereikbaarheid
maandag 3 januari 2011
3 min
Vijfduizend deelnemers
Vijfduizend vrijwillige deelnemers kunnen geld en tijd verdienen als zij de spits in
de driehoek gaan mijden. De voorbereidingen voor het project zijn gestart. Spitsvrij komt voort uit het Regionaal Koepelconvenant Mobiliteitsmanagement dat een groot aantal ondernemers en overheidsorganisaties vorig jaar hebben getekend*. Daarbij zijn verschillende maatregelen afgesproken, gericht op een betere doorstroming in de spits.
Verbreden wegen niet genoeg
Spitsvrij is een van die maatregelen en is tevens een van de regionale mobiliteitsprojecten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “De wegen in deze regio zijn enorm druk. Dit is de krukas van het land. Daarom verbreden we wegen, maar met alleen die maatregel zijn we er nog niet. Dit project is bedoeld om mensen te laten ervaren hoe het is om andere reistijden te gebruiken”, stelt gedeputeerde Van Lunteren (Mobiliteit) van de provincie Utrecht, die namens alle betrokken partijen opdrachtgever is voor Spitsvrij.
Aanbesteding
Op dit moment loopt de aanbesteding voor het bedrijf dat het project gaat uitvoeren. Het principe van Spitsvrij is dat de vrijwillige deelnemers geld kunnen verdienen als zij op een of meer dagen de spitstijden gaan mijden. Zij kunnen kiezen voor alternatieven als deels thuiswerken, eerder of later vertrekken, carpoolen of met andere vormen van vervoer reizen. Daarbij is juist de betrokkenheid van werkgevers van belang. Het Nieuwe Werken is bij steeds meer werkgevers in opmars waardoor werken op andere tijden en plaatsen ook mogelijk is.
Ervaring opdoen
Spitsvrij gaat 18 maanden lopen. Met het project wordt allereerst ervaring opgedaan met
mobiliteitsmaatregelen. Daarbij is de verwachting dat er ook daadwerkelijk effecten zullen zijn op het spitsverkeer, waarbij door de betrokkenheid van werkgevers ook sprake zal zijn van blijvende effecten. Van invloed is ook het feit dat er in de regio verschillende wegwerkzaamheden plaatsvinden. Begin volgend jaar wordt het bedrijf gecontracteerd dat het project gaat uitvoeren. Dit bedrijf zal naar verwachting in april met de werving van de deelnemers gaan beginnen. Dan zijn ook de nadere details van het project bekend, zoals de bedragen die deelnemers kunnen verdienen.
Deelnemende partijen
*De partijen die het convenant getekend hebben zijn: KvK Midden-Nederland, KvK Gooi- Eem- en Flevoland, VNO-NCW Utrecht, VNO-NCW 't Gooi, MKB Midden-Nederland, EVO, Provincie Utrecht, Gewest Eemland, Gewest Gooi- en Vechtstreek, Bestuur Regio Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Hilversum, Rijkswaterstaat dienst Utrecht. Spitsvrij wordt daarnaast ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en maakt deel uit van het VERDER-pakket.
Terug naar overzicht nieuws >>>