Trendsportal: de mobiliteitsvisie van Noord-Limburg

maandag 16 april 2018
timer 3 min
Acht Noord-Limburg gemeenten gaan hun krachten bundelen in het platform 'Trendsportal'. De gemeenten hebben anderhalf jaar lang aan een gezamenlijke mobiliteitsvisie gewerkt en deze is door alle betrokken gemeenteraden goedgekeurd. “Dit is een mijlpaal”, vertelt Tom Jacobs, verkeersadviseur bij de gemeente Venlo, enthousiast.

De acht betrokken gemeenten zijn: Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray. “Veel van de betrokken gemeenten waren van plan hun mobiliteitsbeleid te herijken”, zegt Jacobs. “En iedereen zag: mobiliteit stopt niet bij de gemeentegrens.”

Animatiefilm

De regionale mobiliteitsvisie van Trendsportal is niet vastgelegd op papier, maar verwerkt in een animatiefilmpje."Dat vonden de gemeenteraden ook wel verfrissend", zegt Jacobs."Onze volgende opgave is nu om de doelen te concretiseren. We moeten het dus letterlijk ‘smart’ maken”, lacht hij.

e

Samenwerkingsorgaan

Het Regionaal Mobiliteitsoverleg (RMO) Noord-Limburg, waarin de gemeenten verenigd zijn, was kartrekker in het proces. Peter van Wijlick, coördinator van RMO Noord-Limburg, noemt het een grote winst dat de visie er nu is. “De horizon ligt op 2040. We kunnen in ieder geval tot die tijd samen door te blijven gaan.”

Grote schaal

De grote winst is volgens Jacobs en Van Wijlick dat mobiliteitsproblemen op grotere schaal aangepakt kunnen worden. “Door mobiliteitsproblemen regionaal aan te pakken, hoeven we het wiel slechts één keer uit te vinden.”

 

Als voorbeeld noemt Jacobs een duurzaam deelvervoersysteem met zero-emissievoertuigen, dat in 2019 uitgerold moet worden. “Qua volume is één gemeente veel te klein voor zoiets, maar samen kunnen we dit in Noord-Limburg haalbaar maken.”

Cocreatie

De gezamenlijke mobiliteitsvisie is tot stand gekomen zonder probleemanalyse vooraf te formuleren, maar door in gesprek te gaan met burgers. “Er hebben zo’n 500 inwoners over meegedacht.Het is een echte cocreatie dus”, aldus Jacobs. Trendsportal snijdt bovendien meerdere beleidsterreinen aan. En dat heeft een reden. “De focus ligt niet op bereikbaarheid, maar op toegang tot mobiliteit. Iedereen moet mee kunnen doen.”

Smart

De ondertitel op de website van Trendsportal, luidt: ‘slimme mobiliteit voor morgen’. Focust het platform zich tot ‘smart’? “Nee, het ivervangt de huidige verkeersplannen van de acht gemeenten”, aldus van Wijlick. “Bestaande projecten zijn er dus ook in opgenomen.”Jacobs vult aan: “Het gaat niet alleen om slim en duurzaam, maar het is wel onze verwachting dat nieuwe projecten steeds meer naar slim, groen en duurzaam toegaan.