Assetmanagement: voor beheerders een belangrijk issue. In de huidige maatschappij worden we steeds afhankelijker van onze infrastructuren. De omgeving verlangt meer en meer van beheerders dat alles op orde is en het maakt hen niets uit wie welke weg beheert. Tijd om de handen ineen te slaan, vond platform WOW. Daarom organiseerden zij het vakbroederoverleg.
Vakbroeders aan de slag met assetmanagement
dinsdag 10 april 2012
3 min
Urgentie
Ariea Vermeulen is programmamanager van platform WOW (www.platformwow.nl). Zij vertelt: “het vakbroederoverleg is in het leven geroepen vanuit een gezamenlijk gevoel van urgentie. De meeste infrastructuur in Nederland is aangelegd in de twintigste eeuw. Er waren toen twee bouwpieken tussen 1930 en 1940 en tussen 1965 en 1975. De komende jaren bereiken heel veel wegen en kunstwerken hun technische en functionele levensduur. Daarbij komt dat grondstoffen steeds duurder worden. We moeten dus meer samenwerken om efficiënter en nog kostenbewuster beheer en onderhoud uit te voeren.”
Opleiding
Ariea vervolgt: “eind 2011 kwamen we voor het eerst met een aantal vakbroeders bijeen om te praten over Assetmanagement. We hebben eerst vooral naar elkaar geluisterd; iedereen gaf een toelichting over Assetmanagement binnen zijn eigen organisatie. Dat is al heel verhelderend. Vervolgens hebben we onderwerpen benoemd die verdere verdieping nodig hebben. Daaruit kwamen er twee heel duidelijk naar voren: de ontwikkeling van een gezamenlijke opleiding en life cycle costing. Een werkgroep ging van start met het vormgeven van een opleiding Assetmanagement voor beheerders. Daarvoor is een aantal doelen benoemd, bijvoorbeeld dezelfde taal leren spreken en inzicht krijgen in het proces. In het najaar start de pilot voor de opleiding en eind 2012 gaan we echt van start.”
Life cycle costing
Tijdens de andere bijeenkomst van het vakbroederoverleg ging men aan de slag met het onderwerp life cycle costing <Wikipedia: een methodiek voor het in kaart brengen van de financiële kosten en baten van een product of dienst, die investeringskosten, beheers- en onderhoudskosten en 'sloopkosten' onderling vergelijkbaar maakt>. Ariea: “in het vakbroederoverleg deelden een gemeente, een provincie en Rijkswaterstaat hoe zij binnen hun organisatie omgaan met life cycle costing. Vervolgens bekeken we waar de vraagpunten nog liggen. Dat bleek vooral bij kentallen te zijn en bij de vraag 'hoe krijg ik het belang van life cycle costing hoger op de agenda bij bestuurders'. Het gaat er uiteindelijk om dat het (belasting)geld zo efficiënt en effectief mogelijk wordt besteed. En dat is in het belang van iedereen.”
Terug naar overzicht projecten >>>