Verder lopen voor lager parkeertarief
Park-line stelde respondenten de vraag: “Weet u hoeveel geld u per maand uitgeeft aan parkeren?” antwoordde 60% zich zeer bewust te zijn van de maandelijks gemaakte parkeerkosten. 9% zegt totaal het spoor bijster te zijn en geen idee te hebben wat voor bedrag er maandelijks naar parkeren toe gaat. Zij willen dit in de toekomst wel graag veranderen en geven aan behoefte te hebben aan beter inzicht met betrekking tot deze kostenpost. Jongeren tot 29 jaar trekken zich het minste van de hoge parkeertarieven aan. Slechts de helft van deze groep zegt bewust met parkeergeld bezig te zijn wanneer de auto moet worden weggezet. Het lijkt erop dat de 30 plussers het mooi geweest vinden met de hoge tarieven en inmiddels op de kleintjes zijn gaan letten. Van deze groep zegt ruim 62% bewust te parkeren. Volgens 19% van de ondervraagden is de huidige economische situatie de reden van dit bewustzijn.
Noord Hollanders betalen het meest te veel
Uit het onderzoek van mobiele parkeeraanbieder Park-line blijkt dat bijna driekwart van de bevolking de daadwerkelijke parkeertijd regelmatig verkeerd inschat en dus te veel geld in de parkeermeter gooit. Een kleine verbetering ten opzichte van 2010 toen 78% aangaf geregeld te veel te betalen. Noord Hollanders spannen de kroon, vier op de vijf ondervraagden uit deze provincie zegt op reguliere basis de kas van de gemeente te spekken. Maar liefst 60% geeft aan dat het te veel betaalde bedrag tussen de 0,50 en 2,- euro uitkomt. 37% hiervan laat het te veel betaalde bedrag niet boven de 0,50,- per parkeeractie uitkomen. Vrouwen lijken het meeste moeite te hebben met het inschatten van de gewenste parkeertijd. Ruim 20% betaald steevast tussen de 1,- en 2,- te veel. Jonge mannen maken de beste inschatting. Van deze groep zegt niemand meer dan 0,50 te veel te betalen.
Tijdens shoppen het meest te veel betaald
Op de vraag: “In welke situatie(s) schat u standaard uw parkeertijd te ruim in” antwoordde maar liefst 64% van de ondervraagden 'shoppen'. Rolbevestigend voeren jonge vrouwen tijdens het shoppen hierin de boventoon met 80%. Shoppen wordt opgevolgd door boodschappen doen (41%), restaurantbezoek (29%) en naar de dokter gaan (26%).
Zuid Holland gaat meeste met de tijd mee
Traditiegetrouw kan men met kleingeld of chipknip een parkeeractie betalen maar het wordt de consument met name door de opkomst van de smartphone en de daarbij behorende parkeerapplicaties steeds makkelijker gemaakt. Toch lijkt Nederland ouderwets want 78% zegt nog steeds kleingeld als meest gebruikte parkeerbetaalmiddel te hanteren. Opmerkelijk, zeker gezien het feit dat ruim 42%* van de bevolking een smartphone bezit en parkeermeters waar kleingeld gebruikt kan worden langzaam maar zeker uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Zuid Hollanders gaan overigens het meeste met de tijd mee. In deze provincie betaalt 'slechts' 64% van de parkeerders nog met kleingeld en zegt 13% (vorig jaar 10%) de mobiele telefoon als parkeermiddel te gebruiken. Opvallend is dat zo'n driekwart van de gebruikers van mobiel parkeren man is. In tegenstelling tot de mobiele Park-line parkeerders geeft de “traditionele” betaler aan in 74% van de gevallen te veel te betalen voor parkeren.
Voorkeur voor per minuut en achteraf betalen
Aan de respondenten werd de vraag gesteld: “betaalt u liever 6 cent per minuut of 3 euro per uur”. Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de deelnemers voor de eerste optie koos. Zelfs wanneer het bedrag aan de hand van betalen per minuut na 60 minuten dus hoger uit zou komen dan wanneer men per uur betaalt. Dit lijkt in strijd met het daadwerkelijke betaalgedrag gezien het feit dat een nog relatief kleine groep aangeeft de mobiele telefoon als betaalmiddel te gebruiken. Via de mobiele telefoon kan achteraf en in steeds meer steden per minuut betaald worden, dit in tegenstelling tot wanneer men van kleingeld, chipknip of pinpas bij de parkeermeter gebruikt maakt. Ook in parkeergarages is betaling per tijdseenheid van circa één uur zeer gebruikelijk.
Langer lopen om geld te besparen
Zoals eerder aangegeven is 66% van de ondervraagden bereid om vijf minuten of langer van hun bestemming af te parkeren indien daar 1,- per uur mee bespaard kan worden. Vrouwen doen dit ongeacht leeftijd over het algemeen net iets vaker dan mannen. 58% van de mannen geeft dan ook aan dat het zo dichtbij mogelijk bij de bestemming parkeren prioriteit heeft. Voor mobiele parkeerders heeft dit met 66% het meeste prioriteit.
Gemiddeld bedrag per maand
Gemiddeld betalen Nederlanders 17,- euro per maand aan parkeergeld. Opmerkelijke uitschieter is de gemeente Groningen. Hier zegt men per maand gemiddeld 33,- aan parkeergeld te betalen. Mensen uit Utrecht, Noord Holland, Zuid Holland en Overijssel komen dicht bij het gemiddelde en betalen zo'n 20,- om hun auto een plekje te geven. Drentenaren komen er het meest gunstig vanaf, zij geven aan slechts 9,- in de maand aan parkeergeld kwijt te zijn.
U kunt hier de PDF downloaden.
Terug naar overzicht nieuws >>>
</