Vijf tips voor duurzaam mobiliteitsplan
Mobiliteit is één van de thema's die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van onze maatschappij. Maar hoe integreert duurzaamheid in het mobiliteitsbeleid? Hoe worden de juiste keuzes gemaakt en welke maatregelen moeten worden ingezet? XTNT geeft de handvatten.
Vijf tips voor duurzaam mobiliteitsplan
donderdag 26 augustus 2010
3 min
Eigen ervaring
Deze zijn herleid uit de eigen ervaringen bij het succesvol opstellen van het Zaans Verkeers- en Vervoersplan (ZVVP) en de beleidsnota 'Achterhoek Duurzaam Mobiel'.
1. Maak keuzes en leg accenten in het mobiliteitsbeleid
Er bestaat geen standaard recept voor een duurzaam mobiliteitsplan. Een mobiliteitsplan met een specifieke combinatie van duurzame maatregelen en oplossingen kan voor de ene gemeente of regio goed werken, maar voor de andere juist niet. Om een succesvol plan op te stellen, is het belangrijk dat men keuzes maakt uit belangrijke thema's en accenten legt op bepaalde doelgroepen, met als eindproduct een duurzaam mobiliteitsplan op maat. XTNT begeleidt overheden hierbij. De organisatie hanteert een stappenplan en maakt daarbij tevens gebruik van een duurzaamheidsindicator, die inzicht geeft in de maatschappelijke kosten en baten van verschillende duurzame (mobiliteits)maatregelen. Hiermee wordt het maken van keuzes gemakkelijker.
2. Zorg voor gedragsverandering van beleidsmakers, burgers en bedrijfsleven
Het verduurzamen van het mobiliteitssysteem komt niet tot stand door alleen in te zetten op (nieuwe) technieken en (nieuw) duurzaam beleid. De sleutel ligt bij gedragsverandering; er moet een omslag plaatsvinden in het denken van beleidsmakers, burgers en bedrijfsleven. Op de Ecomobiel (21 september in Rotterdam) gaat XTNT hier tijdens de masterclass 'De psychologie achter duurzame mobiliteit' verder op in.
3. Zoek naar meerwaarde en samenhang met andere beleidsvelden
Mobiliteit staat niet op zichzelf en dient maatschappelijke en economische doelen. Betrek daarom andere beleidsvelden bij het opstellen van een duurzaam mobiliteitsplan. Denk daarbij aan milieu, economie, gezondheid en ruimtelijke ordening. Elk beleidsveld biedt aanknopingspunten en kansen op verduurzaming bij samenwerking.
4. Verken de eigen mogelijkheden en werk samen met alle belanghebbenden
De overheid is niet 'alleen' verantwoordelijk voor duurzame mobiliteit. Overheden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties moeten samenwerken om de gezamenlijke doelstellingen (versneld) te kunnen halen. Breng daarom in beeld welke rollen de verschillende partijen willen en kunnen spelen, en op welke manier de samenwerking kan worden vormgegeven.
5. Kijk naar de korte en lange termijn: ieder stapje is er één
In discussies over duurzame mobiliteit gaat het vaak om de korte versus de lange termijn. Het verduurzamen van de mobiliteitsmarkt is een transitieproces dat in verschillende stappen moet worden doorlopen. Mensen kunnen nu al inzetten op de mogelijkheden die vandaag beschikbaar en toepasbaar zijn, zoals de (elektrische) fiets. Maar zet daarbij ook in op de keuzes voor de langere termijn (zoals hoogwaardig openbaar vervoer, modalshift en ruimtelijke ordening), zodat structurele veranderingen tot stand kunnen worden gebracht.
Bron: XTNT
Meer lezen over het Zaans Verkeers- en Vervoersplan (ZVVP)? Lees hier de verkorte versie van het artikel dat verscheen in de tweede editie van Vexpansie in 2010.
Terug naar overzicht nieuws >>>