CROW-publicatie: 'Vrachtverkeer op busbanen'
Door (schoon) vrachtverkeer op de busbaan naar het centrum van een stad te laten rijden, vermindert de drukte in het verkeer én er ontstaat een positief effect op de luchtkwaliteit.
'Vrachtverkeer op busbanen voor schonere lucht'
vrijdag 26 februari 2010
2 min
De publicatie '(Schoon) vrachtverkeer op busbanen' van het kennisprogramma Solve (Snelle oplossingen voor lucht en verkeer) van CROW beschrijft de maatregel.
Voorwaarden, voorbeelden, implementatie
Het verkeer is vaak de belangrijkste lokale bron van de uitstoot van schadelijke stoffen. Gerichte verkeersmaatregelen kunnen dan ook een wezenlijke bijdrage leveren aan schonere lucht. De nieuwe publicatie zet de mogelijkheden van de maatregel 'vrachtverkeer op busbanen' voor de luchtkwaliteit op een rij. Ook komen randvoorwaarden, voorbeelden en implementatie van de maatregel aan bod. De doelstelling is het verbeteren van de doorstroming en daarmee de verbetering van de luchtkwaliteit, zonder dat de betrouwbaarheid en de punctualiteit van het openbaar vervoer in het geding komen. De lokale omstandigheden bepalen of en onder welke condities het vrachtverkeer op de busbanen wordt toegelaten.
Berekeningen
Om een beeld te krijgen van de effecten op de luchtkwaliteit en om deze te kunnen vergelijken met andere maatregelen, zijn 45 veel voorkomende situaties doorgerekend. De berekeningen geven aan dat, afhankelijk van de omstandigheden, de verkeersbijdrage aan fijn stof en stikstofdioxide in de lucht op lokaal niveau kan afnemen tot 20 procent.
Solve: luchtkwaliteit en verkeer
Gemeenten en provincies hebben behoefte aan praktische informatie over maatregelen die nodig zijn om aan de eisen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Het kennisprogramma Solve van CROW voorziet hierin. Het programma biedt een samenhangend pakket van direct toepasbare, snelle oplossingen. Dit zijn oplossingen op het gebied van verkeer, waarmee gemeenten en provincies de luchtkwaliteit rond hun lokale wegen en de kwaliteit van de leefomgeving kunnen verbeteren. Met als doel de Europese normen voor fijn stof en stikstofdioxide binnen de gestelde termijnen te halen.