WEpods in Wageningen en Ede mogen passagiers vervoeren
De Rijksdienst voor het Wegverkeer gaf hiervoor toestemming nadat de WEpods slaagden voor diverse testen. Zo moest worden aangetoond dat de voertuigen een betrouwbare en comfortabele rit kunnen bieden zonder afwijkingen. De noodstop moet feilloos werken en de voertuigen moeten aan eisen voldoen als voldoende veiligheidsgordels.
Uitbreiding proef
De twee zelfrijdende WEpods rijden sinds januari 2016 als proef op de campus van de universiteit van Wageningen. Dit is deels openbare weg. Tot nu toe reden de WEpods zonder passagiers. Een enkele keer waren er wel gasten, zoals scholieren van een lagere school.
Nu wordt de proef uitgebreid door vaker passagiers mee te laten rijden. Dit is belangrijk voor het ontwikkelen van kennis over hoe mensen zelfrijdend vervoer ervaren. Deze ervaringen bepalen mede hoe de zelfrijdende voertuigen er in de toekomst uit gaan zien.
Ontwikkeling
Passagiers kunnen niet zomaar instappen in de WEpod. Dat gebeurt geregeld en voorlopig eerst op de campus. De WEpods rijden er nu tien kilometer per uur; de komende tijd wordt het traject uitgebreid en de snelheid enigszins opgevoerd.
Buiten de campus wordt de route nu ‘gemapt’. Dat houdt in dat de route in 3D-beelden wordt opgeslagen, zodat de WEpods aan de hand van vaste punten steeds precies weten waar ze zijn. De testritten gaan richting station Ede-Wageningen, het traject waarop de WEpods in de toekomst zullen pendelen.
Samenwerking
De provincie Gelderland is initiatiefnemer van het project WEpods en werkt samen met de gemeenten Ede en Wageningen en de WUR. TU Delft, Spring Innovation Management, Robot Care Systems, TNO en Mapscape voeren het project uit.

Afbeelding door: WEpods.nl