Wordt Nederland de spil in een supersnel Europees vervoersnetwerk?

woensdag 7 juni 2017
timer 2 min
Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One wil een Europees netwerk aan hyperloop-verbindingen bouwen. Topman Rob Lloyd denkt dat Nederland daarin een leidende rol kan innemen. Maar de reacties hierop zijn gemengd.

Het Europese hyperloopnetwerk, dat Hyperloop One in gedachten heeft, moet 6275 uiteindelijk kilometer worden. In Nederland gaat het om 428 kilometer en gaat de route langs Amsterdam naar Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad. Die route zou in totaal slechts 41 minuten in beslag nemen. Nederland is één van de 38 regio’s die kans maakt hieraan mee te doen.

Enthousiasme

Minister Schultz is enthousiast, maar wil eerst een onderzoek naar de haalbaarheid van een testlocatie afronden. Deze testlocatie wordt mogelijk 50 kilometer lang en komt mogelijk in Flevoland


Begin juni presenteerde minister Schultz al de testfaciliteit in Delft, ontwikkeld door de Nederlandse startup Hardt en BAM. Zij maakte toen ook bekend een onderzoek te starten naar de mogelijkheden van de hyperloop in Nederland. Dit onderzoek wil ze binnen een maand afronden.


                Lees ook: Hoe een vernieuwende vervoersmethode gerealiseerd wordt

Twijfels

Aan de andere kant zijn er ook twijfels. Carlo de Weijer, directeur smart mobility van de Technische Universiteit Eindhoven, schreef in een opiniestuk in De Volkskrant dat de hyperloop geen enkel mobiliteitsprobleem oplost.

 

Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid van de TU Delft, twijfelt of het realistisch is dat het hyperloopnetwerk er komt. "Als ik er een fles wijn op zou moeten zetten, zeg ik dat 'ie er niet komt", zegt hij tegen de NOS. "Om de simpele reden dat het overgrote deel van wat er aan transportinnovaties bedacht wordt, uiteindelijk niet wordt gerealiseerd." 

Komt er een Europees netwerk aan hyperloopverbindingen?