Blog: De grens tussen weinig en te weinig beheer
Enige tijd terug kwam in het nieuws dat - volgens de European Road Safety Council (ETSC) - er in Nederland de minste voetgangers in het verkeer om het leven komen, in vergelijking met de rest van Europa. Dat is op zich goed nieuws.
Valpartijen
Maar ‘weet wat je meet’. Veiligheid.nl geeft in haar studie ‘Ongevallen bij ouderen tijdens verplaatsingen buitenshuis’ een ander beeld. Voetgangers komen vaker in het ziekenhuis door valpartijen dan door een verkeersongeluk. Die zien we niet terug in deze verkeersveiligheidsstatistieken. En - naar verwachting - zal in de komende jaren het aantal valpartijen van voetgangers door vergrijzing nog verder toenemen.
De eerste reden om geen valparijen van voetgangers te willen is het menselijk leed. Maar er zijn meer redenen om geen losliggende of scheve tegels te willen. Het tweede probleem van losse en scheve tegels komt direct bij de wegbeheerder terug wanneer deze aansprakelijk wordt gesteld en de rechter de aanklacht gegrond verklaart. En dan nog een. Als de voetganger ernstig letsel oploopt door een valpartij, dan staat de gemeente aan de lat voor…de zorgkosten van de langdurig zieke en oudere. En dit is nog los van juridische procedures en aansprakelijkheidsstellingen.
Dwarsverband
Zo bezien wordt een scheve of een losliggende tegel ineens een kostbaar fenomeen. Hoogste tijd om uw bestuurder het dwarsverband in te laten zien en daar vervolgens ook naar handelen. Voetgangers (en ook fietsers) verdienen een goed onderhouden infrastructuur.
