Zonder duiding is "Big Data" niet sexy

maandag 9 juni 2014
timer 3 min
“Big Data”, zeggen sceptici “is zoiets als tienersex: Iedereen praat erover, maar niemand doet het.” In de wereld van de mobiliteit zijn we het stadium van de spannende theoretische voorpret allang gepasseerd. We hebben al mogen genieten van wat de toegenomen datarijkdom ons brengt. Maar wij hebben ook geleerd dat de praktijk niet altijd het walhalla is uit de verhalen van anderen. Dat is niet erg. Belangrijk is dat we een nieuwe levensfase zijn ingegaan, waar we al doende de geneugten steeds meer zullen ontdekken. Misschien is de vergelijking met tienersex toch niet zo slecht.

Tsunami van data

De tsunami van data die op ons af komt verandert het mobiliteitsdomein fundamenteel. Denk maar eens aan de ‘vervoersdienst’ Uber die de taxibranche tot paniekaanvallen drijft. Of kijk naar wat we tegenwoordig aan monitoringsinstrumenten hebben gekregen met data uit mobiele telefoons en GPS. Hoe diensten als Googlemaps en GoogleEarth, TomTom HQ en HERE het informatielandschap volledig herscheppen. En dat nieuwe auto’s niet alleen de leveranciers van steeds meer meetgegevens zullen voorzien, maar ook gedragsonderzoekers, wegenbouwers en verzekeraars staat buiten kijf. En OV-bedrijven weten dankzij GOVI-data nu veel meer over hoe hun bussen en trams presteren en kunnen reizigers daardoor eindelijk werkelijk actueel informeren over aankomsten en vertragingen. OV-chipkaarten, Gsm’s, Fiets-Apps en parkeersensoren geven in terabytes aan hoe wij ons verplaatsen. Geen steekproeven meer, maar de (bijna) complete werkelijkheid. Dat is de kracht van ‘big data’.

 

Waken voor ‘data-euforie’

Toch wil ik waken voor ‘data-euforie’. We moeten vooral iets met die data doen [curs]. Het is leuk [curs] om te weten hoe, waar, wanneer en waarom iedereen beweegt. Maar het is pas nuttig [curs] als we die informatie vertalen naar voorspellingen en beïnvloedingsmogelijkheden. Naar nieuwe diensten. Begrip en duiding van data dus. Begrip en duiding vragen ook moed, want big data leiden tot ongekende transparantie. Ik zie het als mijn opgave de wereld van mobiliteit en de wereld van data met elkaar te verbinden. Goed begrip van mobiliteitsgedrag helpt daarbij om die nuttige speld in de data-hooiberg te vinden. Omgekeerd wijzen ‘big data’ ons op afwijkingen tussen verwachting en werkelijkheid. Juist die wisselwerking maakt werken met big data spannend en grensverleggend. Ga met ‘big data’ aan de slag. Sla de brug tussen data en duiding. Doe, experimenteer en leer.

 

Peter van der Mede | Adviseur Big data & Mobiliteit bij DAT.Mobility (Goudappel) | Gasthoofdredacteur Big Data Special

 

Peter van der Mede