Samenwerking Gemeente Rotterdam en BMW verlengd
Hoe kunnen laadpaalvoorzieningen zo efficiënt mogelijk worden ingezet en hoe zorg je ervoor dat automobilisten zich makkelijker aan de snelheid houden in bijvoorbeeld de buurt van scholen? Autofabrikant BMW en de gemeente Rotterdam onderzoeken deze en drie andere vragen in vijf pilots die ze gezamenlijk starten.De samenwerking bestaat al sinds 2018 en is nu verlengd tot 2027.
Pieter Nota, lid van de raad van bestuur van de BMW Group en wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal ondertekenden de nieuwe samenwerking waarin duurzame mobiliteit van de toekomst centraal staat. Tot 2027 worden vijf onderzoeken gedaan door middel van vijf pilots:
- Hoe overtuig je bestuurders van elektrische auto’s om hun auto te verplaatsen naar een parkeerplek als hun auto voldoende opgeladen is?
- Kunnen nog opgeladen elektrische auto’s ingezet worden als buffer voor het stroomnet voor de momenten dat er veel andere elektrische voertuigen opgeladen moeten worden?
- Welk effect hebben snelheidswaarschuwingen op het instrumentenpaneel van de auto op het rijgedrag van automobilisten?
- Op welke wijze kan data van auto’s over drempels, kuilen en de staat van een weg ingezet worden door de gemeente om de verkeersveiligheid of onderhoud te verbeteren?
- Op welke manier kunnen automobilisten verleid worden om hun auto op een P&R of parkeerplaats aan de rand van de stad te parkeren en de ‘last-mile’ van hun reis via openbaar vervoer of deelvervoer te vervolgen?
De toekomst van mobiliteit
BMW en Rotterdam werken samen om de steeds veranderende plek van auto’s in steden te onderzoeken. Wethouder Judith Bokhove: “We betrekken Rotterdammers bij ontwikkeling van mobiliteit. BMW helpt hierin doordat we op een nieuwe manier inzage krijgen in rijgedrag of de staat van de weg. En we onderzoeken hoe nieuwe technieken ingezet kunnen worden voor mobiliteit in de stad”.
BMW kan door de samenwerking eigen ontwikkelingen testen in de praktijk, zodat nieuwe functies snel gebruikt kunnen worden. BMW werkt op het gebied van mobiliteits- en energievraagstukken naast Rotterdam ook samen met andere steden, zoals Los Angeles, München, Berlijn en Beijing. Pieter Nota: “Voor de BMW Group zijn duurzaamheid en premium mobiliteit onafscheidelijk en onze strategie weerspiegelt die overtuiging. We verminderen onze CO2-uitstoot, we streven naar een circulaire economie en we houden rekening met de sociale implicaties. Daarbij kijken we niet alleen naar de langetermijnstrategie, maar ook naar de concrete stappen die nodig zijn voor de uitvoering. De samenwerking met steden zoals Rotterdam geeft ons inzicht in de ontwikkeling van stedelijke mobiliteitstrends die wij kunnen gebruiken om hun leven in de stad te verbeteren.”