‘We gaan van ‘goed voelen’ naar ‘goed doen’
Trendwatcher Peter Heshof ontdekte een cyclisch tijdgeestpatroon over periodes van zo’n vijftig jaar. Opvallend kenmerk van onze nieuwe tijdgeest is dat we ‘goed voelen’ zullen inruilen voor ‘goed doen’.
Een volledige cyclus kent vier opeenvolgende tijdgeest-periodes die ieder een specifieke dominantie laten zien uit een achttal oer-behoeftes van mensen. Carl Jung groepeerde deze behoeften en kleurde ze geel, blauw, rood en groen. Net als vorig jaar zitten we nog in ‘geel’, met een dominante drang naar vrijheid en emotie, maar stappen als gevolg van Covid versneld naar ‘blauw’, naar ‘smart cocoons’ en ratio.
Zes trendkenmerken van ‘Blauw’
Een wisseling van tijdgeest wordt vaak versneld door een crisis - zoals covid - en vaak aangejaagd door jongeren, leerde Heshof ons in het Trendinterview vorig jaar. Typisch van onze huidige, ‘gele’ tijdgeest is dat we vanuit een sterke wij-behoefte in grote groepen op zoek gaan naar vrijheid en emotioneel in opstand komen. “Dat zag je mooi bij de jeugd, die niet meer achter hun schermpjes bleef zitten, maar zich groepeert zich en liet van zich horen, met name als het gaat over zorg voor de toekomst van de aarde en onze samenleving.” Vervolgens zag je dat we zonder al te veel protesten een vaccinatiegraad van boven de 80 procent haalden.” Het zegt volgens Heshof dat we versneld behoefte krijgen aan de volgende ‘blauwe periode’, vergelijkbaar met die van de jaren 80. “Vertaald naar het nu en de nabije toekomst, zul je meer waardering gaan zien voor experts en wetenschappers in plaats van de grote waardering voor ‘managers’ die we lang kenden.”
Heshof vervolgt: “We gaan naar de ik-kant. Dat betekent dat we ons terugtrekken in kleinere, comfortabele ‘cocoons’ waar we ons omringen met gelijkgestemden. Ik noem ze ‘smart cocoons’ vanwege de vele digitale en technologische mogelijkheden die er al zijn en die nog zullen toenemen. De grote en massale protesten zullen afnemen, maar zoals de krakersrellen in de jaren 80, zullen kleinere groepen nog feller en slimmer worden. Denk ook aan de rechtszaken van Milieudefensie tegen Shell en tegen de staat.”
“Waar kunnen mobiliteitsexperts nu al rekening mee houden en op anticiperen? Ik heb de belangrijkste kenmerken van de nieuwe tijdgeest in een figuur geplaatst (zie ‘Zes trendkenmerken van ‘Blauw’-red). Die geven misschien wat haakjes. We kunnen er zogezegd rekening mee houden dat de expert meer waardering krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan voldoende deskundigheid bij overheden en aan de noodzaak om integraal samen te werken met technici en wetenschappers in combinatie met klimaat- en natuurdeskundigen. Mensen zullen vragen om transparantie van systemen om te kunnen beoordelen of ze echt goed zijn voor de mens, samenleving en voor de planeet. Het aspect duurzaamheid zal nog belangrijker worden. Vervolgens wordt personalisatie de norm en mensen willen een vlekkeloze ervaring.” Heshof vertaalt dit naar belang en belangstelling voor ontwikkelingen als MaaS en comfortabele en vlekkeloze ketenmobiliteit.”
Keerpunt
Met name in de verdergaande personalisatie voorziet Heshof ook een volgende ‘fuik’. Daarom snelt hij alvast voor de troepen uit en verkent al voorzichtig de volgende fase ‘Rood’ (zie figuur Digi Peter). “Keerpunt van Blauw zal zijn, dat we ons gaan afzetten tegen Big Tech met haar data en algoritmes en een digitale buffer gaan bouwen om ons persoonlijke leven te beschermen én persoonlijke regie te voeren.”
Peter Heshof kijkt alvast vooruit naar ‘Rood’. In deze periode zullen we de toenemende ‘big brother’-ervaringen zat worden en een digitale tweeling ontwikkelen die we kunnen inzetten als buffer tussen onszelf en de Big-Techwereld van data en algoritmes. Heshof: “Als ik slaap, zoekt mijn digi-Peter naar de beste keuzes die hij maakt op basis van mijn agenda en mijn persoonlijke wensen."
Dit artikel is eerder verschenen in het Trendboek Mobiliteit. Wilt u het Trendboek nabestellen? Neem dan contact op met onze klantenservice.