Recordaantal fietsdata gemeten tijdens Fietstelweek
Het grote nationale fietsonderzoek vond plaats van 19 tot en met 25 september. Met de Fietstel-app is het fietsgedrag van bijna 30.000 deelnemers in kaart gebracht. Met meer gereden ritten en kilometers dan vorig jaar maakt inzichtelijk welke routes men rijdt, hoe lang de deelnemers hierover doen en welke plekken grote fietsknelpunten oplevert. Met de resultaten kunnen onder andere gemeenten en provincies het plaatselijke fietsverkeer verbeteren, bijvoorbeeld door het verbreden van fietspaden tot een groene golf voor fietsers.
Goed fietsweer
Tijdens het webinar presenteerden de initiatiefnemers de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Zoals aantal kilometers, drukste fietspaden en knelpunten. Opvallend is het recordaantal van 1.786.147 gefietste kilometers. Deels valt dit toe te schrijven aan het goede fietsweer tijdens de Fiets Telweek, maar ook de intensievere campagne en samenwerking met nog meer partijen droegen hieraan bij.
Opvallende resultaten
Amsterdam staat aan top met 144.702 fietskilometers, gevolgd door Utrecht met 119.225 en Groningen met 66.134 kilometers in de top 3 van grote steden. Utrecht daarentegen heeft de drukste fietsroutes bij het Smakkelaarsveld, Vredenburg en Jaarbeursplein. Opvallend is de lagere snelheid die fietsers gemiddeld hebben in steden als Amsterdam en Utrecht ten opzichte van ruimere steden als Zwolle, Eindhoven en Almere.
Woon-werkverkeer
Aansluitend op de Fiets Telweek is een enquête verstuurd onder de deelnemers. De ruim 11.800 reacties leverden een extra verdieping op in motieven, leeftijden en soort fiets. Het woon-werkverkeer vormt met 50% van de ritten het belangrijkste motief om op de fiets te gaan. Dit is minder dan in 2015, en valt deels te verklaren door een groter aantal recreatieve ritten. Dit jaar fietsten voor het eerst ook scholieren mee. In Overijssel maakte deze groep met 8.991 de meeste kilometers.
Over de Fiets Telweek
Nederland is een fietsland bij uitstek, met meer fietsen dan inwoners. Dat is positief, want fietsen is snel, duurzaam en gezond. De toename van het aantal fietsers leidt in het verkeer echter ook tot knelpunten. Tot op heden hebben we onvoldoende inzicht in ons fietsgedrag voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fiets Telweek brengt daar verandering in.
Unieke samenwerking
De Fiets Telweek is een initiatief van Fietsersbond, Keypoint, NHTV, Beaumont Communicatie & Management en Mobidot, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Amersfoort en Provincie Flevoland.