LVNL, ANWB en KPN starten experiment drones over luchtsnelweg
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), de ANWB en KPN zijn een samenwerking gestart om drones en bemande luchtvaart veilig door het luchtruim te laten vliegen. Daarom start dit jaar een experiment met een digitale dronecorridor.
Het experiment zorgt voor medische dronevluchten tussen de twee vestigingen van Isala ziekenhuizen in Meppel en Zwolle. Daarbij kunnen met spoed bijvoorbeeld bloed, medicatie of diagnostische monsters kunnen worden vervoerd.
In nabije toekomst meer ruimte?
Op dit moment is er nog geen inrichting of handhaving van het luchtruim als het gaat om Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS) dronevluchten. Wetgeving en regulering zijn ook volop in ontwikkeling, dronegebruikers dienen ver van te voren goedkeuring aan te vragen om gebruik te maken van gecontroleerd luchtruim. De digitale snelweg voor drones zorgt voor een volgende stap om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen.
Verschillende luchtruimen getest
De eerste vluchten zijn gepland in de eerste helft van 2023. De vluchten zijn vooralsnog alleen tussen Isala in Meppel en Zwolle. Later dit jaar zullen er ook vluchten op andere plaatsen uitgevoerd worden. In de buurt van Rotterdam bijvoorbeeld. Hiermee zal ervaring opgedaan worden in een drukker luchtruim. Door beide typen luchtruim te testen met dronevluchten, wordt in alle mogelijke omstandigheden ervaring opgedaan.
De samenwerking wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De drie partijen leveren ieder hun eigen bijdrage. LVNL heeft als luchtverkeersleidingsorganisaties expertise op het gebied van de juiste infrastructuur om bemande en onbemande luchtvaart veilig in hetzelfde luchtruim te laten vliegen. De ANWB zal als operator de medische dronetransporten faciliteren. KPN is in deze samenwerking de partner die de connectiviteit en digitale diensten levert. Denk hierbij aan de dataverstrekking voor de routeplanner om de vlucht mogelijk te maken.