Alles in huis voor de toekomst

dinsdag 20 december 2022

Door het samengaan van Asset Insight, VES en VIAM, heeft Vialis alle belangrijke competenties in huis als integrale dienstverlener voor zowel beheer, onderhoud, renovatie, operatie en inzicht. Een belangrijke ontwikkeling is de inzet van datagedreven assetmanagement. Directeur Jan Willemsen: “Ons onderscheidende vermogen is dat we alles in huis hebben, van hardware en data tot software en niet te vergeten de mensen die met de voeten in de klei staan. We kennen de processen van begin tot eind.” 

Nederland staat voor een forse vervangings- en renovatieopgave. Om beschikbaarheid, betrouwbaarheid en de staat van infrastructuur te garanderen, ziet Vialis de roep om inzicht in de technische staat en het functioneel gebruik van assets toenemen. De afgelopen jaren is een trend zichtbaar naar steeds meer digitale informatie, afkomstig uit sensoren. Met haar integrale datagedreven assetmanagement draagt Vialis bij aan continue beschikbaarheid van assets voor efficiënter, duurzamer en veiliger beheer.  

Koppelen van data 

Vialis knoopt steeds meer datastromen aan elkaar, zet sensoren bij verkeersregelinstallaties (vri’s) in om het verkeer op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier te kunnen sturen, gebruikt data uit verkeersapp Schwung om op een veilige manier fietsverkeer te kunnen prioriteren en zet sensoren uit kunstwerken in om de betrouwbaarheid te monitoren.  

Vialis-directeur Jan Willemsen: “Door de krachtenbundeling kunnen we betere proposities leveren. Zo kunnen Vialis en Asset Insight meedenken over de hele lifecycle van assets en bij beheer en onderhoud van infrastructuurprojecten. Daarbij gaat het naast nieuwe projecten ook om beheer en onderhoud van bestaande objecten. Wij kijken wat we kunnen toevoegen aan de markt. Assets genereren steeds meer actuele informatie en eigenaren en beheerders willen hun prestaties steeds verder verbeteren. Met onze integrale assetmanagementbenadering, digitale competenties en diepe domeinkennis zorgen wij daarvoor”.  

Datagedreven assetmanagement 

Deze methode, gebaseerd op data afkomstig van verschillende bronnen bij en in infrastructuur, levert betrouwbare informatie op en waarborgt veilig gebruik en beschikbaarheid van assets. Zo wordt onderhoud aan bruggen ingepland door sensoren in het brugwegdek te gebruiken – niet alleen om uitval te voorkomen, maar ook om beschikbare middelen efficiënt in te zetten. 

“Assetmanagement begint al in de tender. Je adviseert en neemt de klant mee in het ontwerp. Daar moet je het assetbeheer al goed inrichten, met het oog op techniek die zich doorontwikkeld. Daar ontstaat al een één-op-één-verhouding tussen ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud. We willen voor de klant de assets zo goed mogelijk beheren, op een veilige en duurzame manier tegen zo laag mogelijke kosten.” 

Management op afstand 

“Steeds meer beheer is op afstand”, aldus Willemsen, “zoals het aansturen van bruggen en tunnels. Maar dat moet dan wel veilig. We zijn trots op onze ISO 27001- en 55001-certificering – als één van de weinige spelers op bedrijfsniveau. Daarmee borgen we dat onze systemen, producten en diensten niet alleen fysiek, maar ook digitaal veilig zijn. Digitale veiligheid is in snel tempo steeds belangrijker geworden. Het verschilt per klant of ze zich daarvan bewust zijn, daar adviseren en begeleiden we ook in. Zo hebben we ons PrivatCloud-product, waarbij klanten veilig op afstand objecten kunnen beheren.” 

Vialis als aantrekkelijke werkgever 

Ook Vialis ervaart dat er meer werk is dan mensen. “We een open cultuur, die op samenwerking is gericht. Duurzaamheid en innovatie zitten in het DNA van ons bedrijf”, vertelt CFO Didier Deurloo. “We hebben op dat vlak ook een goed en betrouwbaar imago. Als je wilt werken aan het beter, slimmer, efficiënter en duurzamer maken van Nederland en wil werken met de nieuwste innovaties, dan zit je bij Vialis op je plek.” 

Vijf onderscheidende proposities  

Vialis is trots op de kennis en kunde van de ruim 750 medewerkers en benadert de markt langs vijf proposities: Vialis Asset Insight biedt inzicht in staat en gebruik van assets, Vialis Projects & System Integration ontwerpt en realiseert complexe infrastructurele projecten, Vialis Asset Pulse beheert en onderhoudt complexe infrastructuur, Vialis Mobility Management managet mobiliteit, doorstroming en bereikbaarheid, en Vialis Railway Systems levert producten voor een veilige railinfra-exploitatie. 

Krachtenbundeling 

Vialis heeft de krachten gebundeld met Volker Engineering Structures (VES) en een deel van VolkerWessels Infra Asset Management (VIAM). VES is ontstaan uit VolkerRail. De expertise uit VolkerRail op het gebied van prestatiegericht onderhoud is toegepast op het natte onderhoudsareaal van Rijkswaterstaat en provincies en de opgedane kennis over spoorbruggen is ingezet voor andere bruggen en sluizen. VES maakt bestaande infrastructuur klaar voor de toekomst, door dagelijks beheer en levensduur verlengend onderhoud, storingsherstel en renovaties.  
 
VIAM zet kennis en kunde in bij onderhoudsprestatiecontracten en integrale projecten met een onderhoudsperiode, en coördineert tenders, beheert contracten en zorgt voor kennisoverdracht. VIAM richt informatiemanagement in op contracten, biedt GIS-expertise en geeft invulling aan voorspellend en slim onderhoud. 

PrivatCloud 

Steeds meer data wordt in de cloud opgeslagen een maakt zo beheer op afstand mogelijk. Vialis erkent het belang van veiliger en betrouwbare opslag van data met de eigen PrivatCloud-dienst.   

PrivatCloud is een volledig afgeschermde omgeving die door Vialis zelfstandig wordt beheerd en in Nederland gehost. Het is flexibel, omdat is gekozen voor een opensourceplatform. Software kan zo zonder beperkingen in elke mogelijke cloudomgeving geïmplementeerd worden. Zo wordt afhankelijk van één aanbieder – vendor lock-in – voorkomen.  

Bedrijfskritische klantsystemen kunnen op een veilige en kostenefficiënte manier werken. Vialis doet dit met OpenShift, VM-ware en Azure. De OpenShift- en VM-ware-omgeving draaien volledig op eigen hardware in Nederland. Het heeft een hoge performance en de software die geïmplementeerd wordt kan overal draaien. De Azure-omgeving kan dit niet garanderen, maar biedt weer andere voordelen. Op sommige vlakken is dit bijvoorbeeld goedkoper of handiger in gebruik. 

Dit artikel is gepubliceerd in het Trendboek 2023. U kunt Trends 2023 hier gratis lezen.