De fietskluis kan een rol van betekenis spelen in het MaaS-concept

vrijdag 3 april 2020
timer 5 min

Armada Mobility levert de TopSafe fietskluis aan verschillende opdrachtgevers. Oscar Gathier, salesmanager bij Armada, ziet de fietskluis als meer dan alleen een plek om je fiets veilig te stallen. “De fietskluis kan een belangrijke rol spelen in het MaaS-concept. Veel reizen, zeker van- en naar ov-knooppunten, beginnen en eindigen met de fiets. Als je je fiets veilig en comfortabel kan stallen is dat al een goed begin van je reis. Als je je fiets niet kwijt kan, kies je minder snel voor het openbaar vervoer. Het helpt enorm als je je fiets veilig, comfortabel en snel in een kluis kunt stallen. De kluis beschermt je fiets tegen diefstal, weersinvloeden en vandalisme.”

De TopSafe is uitgerust met een soort vleugeldeur, zodat de gebruiker gemakkelijk in- en uit kan stappen zonder te bukken. De kluis kan van alle relevante gemakken worden voorzien, zoals een oplaadpunt voor de elektrische fiets, verlichting en een kledinghaakje voor bijvoorbeeld een tas of een regenjas. De fietskluis kost bij Nederlandse mobiliteitshubs €0,05 per uur met een maximum van €1,- per dag.

“De kluis is te bedienen door middel van een app. Op die manier kun je thuis, voor vertrek, al checken of er een fietskluis beschikbaar is en deze ook reserveren. Ook openen en sluiten van de kluis kan door middel van de app. We willen het zo voor de reiziger eenvoudig en transparant maken om de fietskluis te gebruiken. De app gebruiken we ook voor de afrekening. We zijn ook bezig om een systeem te creëren waarbij de kluis door middel van bijvoorbeeld een chipkaart of een ‘druppel’ geopend kan gaan worden.”

De app kan ook geheel in de huisstijl van de opdrachtgever uitgevoerd worden. Alles in de app kan zo naar wens van de opdrachtgever ingericht en vormgegeven worden. “We willen onze opdrachtgevers ontzorgen en dragen dan ook zorg voor het hele proces, van installatie tot beheer en onderhoud.

De fietskluis gaat ook al de grens over, naar België. “Onder de naam Blue Locker is BN/De Lijn daar ook een pilot gestart. Op station Vilvoorde staan 20 fietskluizen, ook voorzien van oplaadpunt voor e-bike of speedpedelec.” Als de proef in Vilvoorde positief verloopt zullen wellicht ook andere Vlaamse ‘mobipunten’ worden voorzien van fietskluizen. Het systeem werkt net als de Nederlandse fietskluizen met een app voor reserveren, bedienen en betalen van de fietskluis.

Armada Mobility
www.armadamobility.nl

 

--

 

Dit artikel verscheen in MobiliteitsPlatform 1/2020. Vanwege de corona-maatregelen is dit nummer ook digitaal - gratis! - te raadplegen. Klik hier voor het hele magazine.