Eerste databank verkeersborden
maandag 26 juli 2010
2 min
Eerste Europese verkeersbordendatabank
Sinds kort beschikt de Vlaamse overheid over een volledig en actueel overzicht van alle verkeersborden: een Europese primeur. Deze verkeersbordendatabank maakt het mogelijk de verkeersveiligheid te verbeteren, sluipverkeer te bannen en de verkeerssnelheid te beheersen.
Efficiënter en goedkoper
Dit is het werk van een Belgisch-Nederlands consortium, bestaande uit CycloMedia, DHV, GlobeZenit en Eurotronics, die de databank aanleggen door middel van Mobile Mapping. De databank maakt het beheer en het onderhoud van de verkeersborden efficiënter en goedkoper. Ook producenten van navigatiesystemen zullen gebruik maken van de databank, zodat weggebruikers actuele informatie krijgen over de weg waarop ze rijden.
Dertien miljoen panoramafoto's
De speciale camera-auto van CycloMedia heeft in de Belgische gemeente Roeselare de laatste symbolische kilometer afgelegd van het project om alle verkeersborden in Vlaanderen in beeld te brengen. Ruim 60.000 kilometer weg is vastgelegd op dertien miljoen 360° panoramafoto's. Met speciale software zijn de verkeersborden geïnventariseerd uit het beeldmateriaal. Het kostte hoofdaannemer CycloMedia en haar partners zoals gepland twee jaar om het project succesvol af te ronden. De visuele databank en de inventarisatie van verkeersborden worden opgeleverd aan de Vlaamse overheid. De panoramafoto's zullen door de overheid beschikbaar worden gesteld aan onder meer gemeenten, brandweer en politie. Zij kunnen zo op elk moment de realistische situatie op straat bekijken, zodat een betere en efficiëntere dienstverlening kan worden geboden. Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) staat in voor de verdeling en toegang tot de beelden.
Mobile Mapping
CycloMedia heeft op alle openbare wegen elke vijf meter een panoramafoto genomen door middel van Mobile Mapping-voertuigen, speciale auto's met camera's op het dak. Advies- en ingenieursbureau DHV was verantwoordelijk voor het projectmanagement. Landmeetkundig dienstverlener GlobeZenit heeft de databank opgebouwd op basis van het ingewonnen beeldmateriaal en een aanvullende veldinventarisatie. GIS leverancier Eurotronics heeft de Orbit software ontwikkeld om de inventarisatie efficiënt uit te voeren. De verkeersbordendatabank maakt deel uit van een overkoepelend Europees project, genaamd Rosatte. Dit moet de verkeersveiligheid in Europa vergroten door de uitwisseling van informatie over wegsignaleringen tussen overheden en kaartenmakers te bevorderen. Met de afronding van het project neemt de Vlaamse overheid een vooraanstaande rol binnen Europa in.
Terug naar overzicht nieuws >>>