Gemeenten ontvangen EU Green Light Plaquettes
dinsdag 18 januari 2011
3 min
Tilburg en Utrecht ontvangen EU Green Light Plaquettes
Op woensdag 19 en donderdag 20 januari ontvangen respectievelijk de gemeenten Tilburg en Utrecht de GreenLight Plaquettes voor hun inspanningen op het gebied van kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige openbare verlichting.
GreenLight Partners
Met het ontvangen van de plaquettes mogen de gemeenten zich voortaan officiële GreenLight Partners noemen. De EU Green Light Plaquettes worden uitgereikt aan wethouder Lauwerier van Tilburg en wethouder De Rijk van Utrecht, door de heer Rob Boerée, directeur NL Energie en Klimaat van Agentschap NL.
Stimulans
Het GreenLight Programma is een initiatief van de Europese Commissie ter stimulering van kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting. Het programma stelt zich tot doel verlichting kwalitatief te verbeteren, energiezuiniger te maken en zodoende geld te besparen, emissies te verminderen en 'global warming' terug te dringen. Rob Boerée van Agentschap NL, de contactorganisatie van het GreenLight programma in Nederland, roemt de inspanningen van de gemeenten Tilburg en Utrecht: “De activiteiten van deze koplopende gemeenten sluiten goed aan bij de doelstellingen van het GreenLight programma. Ze zijn een voorbeeld voor andere gemeenten en mogen zich met trots presenteren als Greenlight Partners.”
Gemeente Tilburg
De gemeente Tilburg heeft het energiegebruik voor openbare verlichting - ondanks de toename van het aantal lichtpunten - de afgelopen jaren constant kunnen houden. In de periode 2010-2015 zal het energiegebruik verder worden verminderd door het toepassen van innovatieve technieken, die centraal staan in de projecten waarvoor de gemeente de Greenlight Plaquette ontvangt:
- 2400 LED's Go: 2400 oude TLS armaturen worden vervangen door LED armaturen. Jaarlijkse energiebesparing: 26%.
- Cityring Tilburg: de verlichting van de Cityring wordt gerenoveerd en voorzien van energiezuinige armaturen. Jaarlijkse energiebesparing: 54%.
- Licht op Aanvraag: met de toepassing van licht op aanvraag in een hele woonwijk, heeft Tilburg een Europese primeur. Een besparing tot 80% is mogelijk.
- Heikantlaan: Renovatie van de verlichting; oude lagedruk natrium verlichting wordt vervangen door LED verlichting. Jaarlijkse energiebesparing 64%.
Gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht is erkend als Greenlicht partner vanwege haar vooruitstrevende rol op het gebied van ombouw en nieuwbouw naar energie-efficiënte openbare verlichting. De gemeente ontvangt de plaquette onder meer voor de projecten:
- Waterlinieweg: vervanging lijnverlichting door energiezuinige mastverlichting. Jaarlijkse energiebesparing 26%.
- Renovatie verouderde lichtpunten: meer dan 1000 hogedruk natrium armaturen en bijna 3000 TLE armaturen worden vervangen door energiezuinige alternatieven. Jaarlijkse energiebesparing: 59%.
- Fietspad Papendorpsepad: toepassing van LED-verlichting. Jaarlijkse energiebesparing 80%. Daarbij zijn windmolens geplaatst, die de benodigde energie groen opwekken.
Fotobijschrift: Verlichting Tobiaslaan Tilburg (Jos van den Oetelaar)
Terug naar overzicht nieuws >>>