Infoservice 'snelheden en reistijden Nederland'
Gevalideerd
Het prijsniveau ligt daarbij lager dan bestaande alternatieven. Peter van der Mede, topadviseur 'Big Data' bij Goudappel: "We maken gebruik van metingen via gebruikers van Nokia/Navteq-apparatuur. De betrouwbaarheid van deze gegevens is gevalideerd tegen vergelijkbare metingen uit het NDW. We weten van alle wegen in Nederland gemiddelde reistijden en -snelheden. Dat soort gegevens zijn cruciaal voor operationele toepassingen zoals knelpuntanalyses, bereikbaarheid en veiligheid, en voor beleidsvorming en -monitoring. Doordat we de gegevens via een webservice aanbieden, kunnen gebruikers ze direct binnenhalen voor analyses of in hun eigen website."
Analyses en visualisaties
De nu gelanceerde Goudappel Informatieservice ontsluit twee databases. De eerste bevat het gemiddelde snelheidsprofiel voor ieder wegvak in Nederland over de afgelopen drie jaar. Er zijn ongeveer 20.000 verschillende snelheidsprofielen gedefinieerd. Bijgewerkte cijfers komen elk kwartaal beschikbaar. De tweede database bevat jaargemiddelde cijfers inclusief het aantal onderliggende metingen én de spreiding in de metingen. Deze informatie komt jaarlijks hernieuwd beschikbaar voor het gehele TMC-netwerk, het netwerk waarover dynamische verkeersinformatie wordt gegeven. Naast het basisabonnement biedt Goudappel extra diensten, zoals het toetsen van data op significante verschillen. Een tweede veel gevraagde service is het op maat visualiseren van de gegevens. Van der Mede: "De juiste visualisatie helpt burgers en bestuurders overtuigen."
'Big Data'-strategie
Deze informatieservice is de eerste stap op weg naar de veel bredere gegevensservice van Goudappel, die de komende tijd stapsgewijs op de markt zal komen. De eerst volgende stap zal het ontsluiten van de NDW-gegevens zijn: actueel én historie. Ook is het bedrijf verkeersintensiteiten uit OmnTRANS aan de gegevensservice aan het koppelen en beschikbare milieuinformatie. In het verlengde van deze diensten werkt het bedrijf aan nieuwe informatie op basis van locatiegebonden gegevens uit allerlei meetinstrumenten, zoals bijvoorbeeld smartphones (GPS, GSM, Bluetooth, Wifi). Ook operationele data, zoals de GOVI-data voor het openbaar vervoer, is een bron van allerlei relevante inzichten blijkt uit lopende projecten.
Groeiende data-overvloed
Van der Mede: “We leven in tijden van groeiende data-overvloed. Wij zien het als onze rol om die nieuwe data niet alleen op hun merites voor de mobiliteitspraktijk te beoordelen, maar ook om ze onderling met elkaar in verband te brengen. Dat is de filosofie achter de gegevensservice waar we vandaag de eerste stap extern lanceren. Hiermee komt een nieuwe, brede bron van relevante beleidsinformatie beschikbaar.”
Proefabonnement
De informatieservice wordt aangeboden op basis van een abonnement. De prijzen zijn afhankelijk van de bestreken regio en de gewenste updatefrequentie. Gemeenten, provincies en andere gebruikers kunnen met een proefabonnement zelf zien hoe het gesteld is met snelheden in hun regio. Ze kunnen daarvoor contact opnemen met Peter van der Mede of hun vaste contactpersoon bij de Goudappel Groep.