Intelligente mobiliteitsbegeleiding op basis van verkeersbordendatabank
Voor velen is een navigatiesysteem met GPS onmisbaar. Het toestel loodst ons naar onze eindbestemming, wijst ons op snelheidsbeperkingen en waarschuwt zelfs voor files. Stel nu dat ook de informatie die momenteel enkel beschikbaar is via verkeersborden, geïntegreerd wordt in een navigatiesysteem. Dan kan de bestuurder tijdig inspelen op werfsignalisaties, anticiperen op tijdelijke omleidingen, enz. Ook kan er rekening gehouden worden met de actuele categorisatie van onze wegen, zodat er duurzame routes worden berekend die sluipverkeer vermijden, de veiligheid verhogen en de leefbaarheid verbeteren. Dit betekent uiteraard dat deze databank een correct beeld moet geven van de actuele situatie.
Project Vebimobe
Met het project Vebimobe, wat staat voor ‘Intelligente mobiliteitsbegeleiding op basis van verkeersbordendatabank’ wil het VIM, samen met GIM, UGent, Vlaamse overheid (MOW) en Volvo Car, nagaan wat de verkeersbordendatabank die de Vlaamse regering in 2008 realiseerde, aan opportuniteiten biedt voor ITS (intelligente transportsystemen) en hoe deze databank op een dynamische manier geactualiseerd kan worden.
Optimale doorstroming
De Vlaamse verkeersbordendatabank is een van ‘s werelds eerste complete digitale inventaris van alle verkeersborden op alle openbare wegen. Door deze data te integreren in het voertuig, beschikt de chauffeur over een volledig zicht op de actuele situatie. Ook kan dit voertuig via sensoren feedback geven over wijzigingen van de geplaatste verkeersborden. De dynamische aanvulling van de verkeersbordeninformatie met structurele filedata, ongevallen, spookrijders, wegomleidingen, verkeerslichten e.a. kunnen de doorstroming van het verkeer optimaliseren en dus reistijden verkorten. “Dit kan tal van sectoren ten goede komen, denk maar aan het optimaliseren van goederenstromen en distributiekanalen, maar ook verzekeringsmaatschappijen kunnen baat hebben bij deze intelligente begeleiding.”, voegt Koen Valgaeren, algemeen directeur van het VIM toe.
Praktijktest
Tijdens het project zal het VIM een prototype van een duurzaam navigatiesysteem testen. Routes worden voorgesteld en geëvalueerd op basis van de actuele signalisatie langs de weg. Op basis van de resultaten zal het projectteam een impactstudie uitwerken, alsook een businessmodel voor het ITS gebruik van verkeersbordendatabankgegevens. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren om autonoom rijden dichterbij te brengen.
Bron: VIM