Utrecht bestuurt VRI's op afstand

donderdag 22 december 2011
timer 3 min
De gemeente Utrecht gaat als eerste gemeente in Nederland objecten in de openbare ruimte op afstand besturen en beheren. Zo worden de straatlantaarns op afstand bestuurd zodat de verlichting 's avonds in een verlaten gebied gedimd kan worden, met een energiebesparing van wel 25% als gevolg.
Utrecht bestuurt VRI's op afstand


Op groen


Op dit moment kan de gemeente verkeerslichten al op afstand op groen zetten zodat ambulances nog sneller ter plaatse zijn bij een ongeval (VRI's). Behalve de straatlantaarns en verkeerslichten bestuurt Utrecht met het systeem Integraal Beheer Openbare Ruimtes (IBOR) binnenkort ook rioolgemalen en bruggen. Op donderdag 1 december heeft wethouder Mirjam de Rijk (openbare ruimte) samen met de partners  een demonstratie gegeven aan de Cartesiusweg in Utrecht. Dit vormt de start van een pilot met dertig lantaarnpalen.

Energiekosten


De energiekosten voor faciliteiten als straatverlichting, verkeersregelinstallaties en rioolgemalen bedragen meer dan een kwart van de totale elektriciteitsrekening van de gemeente. Ook het onderhoud van deze publieke faciliteiten is een tijdrovende klus omdat inspecteurs de materialen periodiek op straat moeten controleren. Het IBOR-systeem komt tegemoet aan de vraag naar innovatieve toepassingen om deze voorzieningen efficiënter te maken, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of veiligheid.
 

Grote afstandsbediening


Als één grote, integrale afstandsbediening bestuurt het IBOR-systeem de komende wintermaanden dertig lantaarnpalen, een rioolgemaal en een verkeersregelinstallatie aan de Cartesiusweg. Waar de gemeente voorheen alleen op straat kon zien of een lantaarnpaal naar behoren werkt, is op een tablet of zelfs een smartphone nu de actuele stand van zaken te zien. Het systeem geeft aan of een lamp het einde van zijn levenscyclus nadert, waardoor noodzakelijk onderhoud gepleegd kan worden, nog voordat de lamp uitvalt.
 

Publiek private samenwerking


Logica en Microsoft hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van het systeem IBOR. Het op afstand uitlezen en aansturen van deze objecten vereist technologie die bestaat uit een systeem van sensoren, objectcontrollers, datacom, opslag- en verwerkingssoftware en grafische presentatietechnieken. IBOR is volledig gebouwd via het Microsoft-platform Azure. Omdat de toepassing werkt op basis van cloud-technologie, kan het systeem eenvoudig worden ingezet in andere steden. Eerder dit jaar ontving IBOR de ICT-Milieu Award, die jaarlijks worden uitgereikt door ICT-Office in samenwerking met de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Stichting ICT milieu. Klik hier voor meer informatie over IBOR.

Proefgebied uitgebreid


Als de proef aan de Cartesiusweg met succes wordt afgerond, zal een groter proefgebied in Utrecht worden aangesloten.

Terug naar overzicht nieuws >>>