WegbeheerderTalk - Verkeer in de stad: slimme VRI-techniek

vrijdag 25 maart 2016
timer 3 min
Hoever zijn de gemeente Helmond en Vialis met VRI-techniek en -technologie? Welke innovaties zijn nog te verwachten rondom VRI's? En hoe moeten wegbeheerders omgaan met hun huidige areaal?

Deze vragen en meer worden uitvoerig besproken tijdens de tweede WegbeheerderTalk op vrijdag 8 april, tijdens Intertraffic Amsterdam 2016. Acquire Publishing - uitgever van onder andere Verkeerskunde, PARKEER24 en Verkeer in Beeld - organiseert dan namelijk een speciaal kennisprogramma voor de Nederlandse markt: de WegbeheerderTalks.


WegbeheerderTalk 2 - Verkeer in de stad: slimme VRI-techniek

De komende jaren krijgt de overheidsmarkt van VRI-techniek en -diensten een stevige impuls. De ontwikkelingen rond connected, coöperatief en automatisch rijden doen ook een beroep op de relatie overheid en markt. De traditionele inkoop van techniek verandert in een uitvraag naar doorstromingdiensten op kruispunten.

 

Hoe gaan markt en overheid daarmee om? Martien van den Broek van gemeente Helmond (Verkeerslichtenstad 2016) verkent deze relatie met Peter Goossens van Vialis. 

 

Rol wegbeheerders van belang

De gemeente Helmond heeft voor haar slimme VRI-beleid en voor de voorbereiding op de toekomstige ontwikkelingen van Beter Benutten C-ITS allerlei activiteiten ondernomen en georganiseerd. Zo heeft Helmond ervoor gezorgd dat de basis op orde is, zodat de huidige verkeersregelinstallaties zijn voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Verder  zit de gemeente  in de landelijke werkgroep ontwikkeling Slimme VRI Beter Benutten C-ITS en heeft zij een koploperfunctie i n de landelijke Use-Case connected en coöperatief rijden. Ook is Helmond deelnemer aan innovatieve projecten ondersteund door de Europese Unie, zoals Greenflow en Compass4D, en fungeert de stad Helmond als Living Lab voor innovatieve projecten die aansluiten bij coöperatief rijden. 

 

Martien van den Broek, senior technisch medewerker Verkeer bij de gemeente Helmond: "Dit zijn projecten die onze mening ondersteunen dat slimme VRI's alleen maar ontwikkeld kunnen worden als wegbeheerders openstaan voor implementatie van dergelijke systemen in hun beheergebied.  Belangrijk is dat in de komende maanden en jaren deze systemen verder ontwikkeld en getest worden, zodat uiteindelijk een landelijke uitrol naar coöperatief rijden en Talking Traffic mogelijk wordt."


Denk mee!

De WegbeheerderTalks vinden plaats in het Smart Mobility Theater in hal 9 van RAI Amsterdam (kijk hier voor het volledige programma). Deze Talk - over slimme VRI-techniek - is de tweede van vier Talks en vindt plaats van 11.15-12.00u. U bent van harte welkom om tijdens de Talk mee te denken en uw ideeën te delen!

 

Ga voor registratie voor de beurs en de Talks naar de website van Intertraffic Amsterdam. Hebt u zich al geregistreerd voor de beurs, maar nog niet voor de Talks? U kunt zich via deze site ook apart aanmelden voor de Talks.

 

Met de WegbeheerderTalks is dit programma vooral gericht op de Nederlandse nationale, regionale en lokale wegbeheerders. Voertaal is die dag Nederlands. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Platform WOW (Wegbeheerders ontmoeten Wegbeheerders) en het CROW.

Welke innovaties zijn nog te verwachten rondom VRI's?