Werkgelegenheid in elektrisch vervoer toegenomen

woensdag 9 december 2015
timer 2 min
Elektrisch vervoer leverde in 2014 naar schatting 3200 banen op. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'Verzilvering Verdienpotentieel Elektrisch Vervoer' van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In vergelijking met 2013 groeide de werkgelegenheid in deze sector met 25 procent.

Bedrijven in de elektrisch vervoersector waren in 2014 goed voor 820 miljoen euro aan productie en 260 miljoen euro toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie. Zo ontwikkelde VDL een volledig elektrische bus. En in juni 2015 is in Utrecht door LomboXnet de eerste laadpaal in gebruik genomen die accu’s van elektrische auto’s kan laden én ontladen. De auto kan daardoor worden voor gebruikt voor energieopslag van lokaal opgewekte zonne-energie.


Internationaal

Internationaal is Nederland een van de koplopers op het gebied van elektrisch vervoer. De export en samenwerking met buitenlandse partijen neemt toe. Zo plaatste het bedrijf The New Motion 220 laadpunten in Berlijn en levert NXP computerchips aan Tesla. In de Verenigde Staten zijn er diverse samenwerkingen op het gebied van lokale productie van laadpalen. Met Duitsland wordt samengewerkt om de snelweg tussen Amsterdam en Berlijn geschikt te maken voor elektrisch vervoer door voldoende laadpalen te installeren met snelle oplaadcapaciteit.


Een groeiend aandeel buitenlandse bedrijven investeert in de Nederlandse elektrisch vervoersmarkt. Het Chinese BYD, dat volledig elektrische bussen en personenauto’s maakt, breidt uit in Rotterdam en Darfon uit Taiwan, producent van elektrische fietsen, is gevestigd in Eindhoven. Ook opende TESLA dit najaar een nieuwe fabriek in Tilburg.


Studententeams

Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken (EZ) bekend tijdens de ontvangst van achttien studententeams op het ministerie. Met 14 verschillende zonneauto’s, een solarboot en een elektrische motor, de Storm Pulse, kwamen zij vandaag vanuit heel Nederland naar Den Haag om te laten zien waartoe Nederland op dit vlak in staat is.


Enkelen van hen hebben deze zomer deelgenomen aan de prestigieuze World Solar Challenge in Australië. Daarbij wonnen twee studententeams van de Technische Universiteiten Delft en Eindhoven in verschillende categorieën prijzen. De Technische Universiteit Twente werd tweede en won de Innovatieprijs met een zonnepaneel dat zelfs functioneert in de schaduw. Alle 18 studententeams ontvingen van EZ een bijdrage van 5.000 euro om te besteden aan verdere ontwikkeling van hun projecten.

De werkgelegenheid in elektrisch vervoer is het afgelopen jaar met een kwart toegenomen tot 3200 banen.