Workshop in kader van project Visie Openbare Verlichting 2030

maandag 29 juli 2013
timer 6 min
Kijk uit voor het boiled frog syndroom! 'Kikkers merken pas dat ze in kokend water zijn beland, als het te laat is'. Eén van de vele wetenswaardigheden die aan bod kwamen tijdens de workshop die het IGOV Innovatie Platform organiseerde op woensdag 3 juli 2013 tijdens de Light Challenge finale 2013. 

Workshop in kader van project Visie Openbare Verlichting 2030

 

De workshop maakt onderdeel uit van het door het InnovatiePlatform opgestarte project Visie Openbare Verlichting 2030. Een project dat door middel debatten, diepte-interviews, deskresearch toewerkt naar een aantal uitgewerkte scenario’s waarin een toekomstbeeld wordt geschetst van de openbare verlichting. En dat aangeeft of en hoe we daarop nu al kunnen of moeten anticiperen. 

Een scala aan ontwikkelingen binnen en buiten de OVL-markt zullen naar alle waarschijnlijkheid grote impact hebben op het vakgebied en iedereen die er werkzaam is. Actuele zaken die rondom OVL spelen zoals innovatie, duurzaamheid, energie maar ook organisatorische ontwikkelingen zoals de regie voerende gemeente. Meer gebruik maken van kennis van bedrijfsleven en wat is de kritische massa voor een gemeente als het gaat om continuïteit? Wat zijn kansen op gebied van technische innovatie, beleidsinnovatie, aanbesteding/uitbesteding. Wat zijn risico's. Dit voor zowel kleine als middelgrote en grote gemeenten. 
Uitleg van de aanpak voor het OVL-Visie document
Dagvoorzitter en tevens projecttrekker Iris Dijkstra gaat nader in op het doel en de planning van het project

Let op:
In de bijgaande 
pdf  is op de eerste en tweede pagina een overzichtelijke weergave opgenomen van doelen, uitgangspunten en planning van het project

Workshops


Vervolgens werden, na een korte inleiding, drie thema’s groepsgewijs besproken aan de hand van de moodboards die in de bijgesloten pdf zijn opgenomen.

Focus op gebruiker, Demografische trends, Verdienmodellen


Door: Kirsten van Dam, trendwatcher, Out Of Office trendbureau
- peer to peer
- personaliseren van je omgeving
- bottom up
Opmerking algemeen:
De discussie met deze partijen bleek belangrijk om vertrouwen en saamhorigheidsgevoel te krijgen en lessen te delen.

Workshop

:
• Opmerking: lange termijn is belangrijk (wat is nodig / wat is kwaliteit) – echter de meeste bestuurders willen toch ‘scoren’ – een snel resultaat boeken om op deze manier herkozen te worden
? Vraag: hoe kunnen we dichter bij de gebruiker staan – als er door de ‘grote’ jongens en systemen (Samsung etc.) uiteindelijk de toekomst wordt bepaald? Het is een interessant scenario om te kijken waar de krachtsvelden in de toekomst liggen en hoe ga je daarmee om?
? Vraag: Verdienmodellen en in hoeverre kunnen we dit afschuiven aan de gebruiker? ‘Mensen vegen niet eens meer hun straatje schoon’. Waar ligt de verantwoordelijkheid in de toekomst?
? Opmerking: belangrijk is om een onderscheid te maken tussen Functioneel Licht en Sociaal Licht. Het een kan je wel overlaten aan de gebruiker – de andere niet.
? [Opm. Kirsten]: niet iedereen bewust was van alternatieve financiering/ businessmodellen zoals kickstarter – waarbij het mogelijk is dat gebruikers zelf hun projecten kunnen financieren. 
? Vraag: De gebruiker wordt steeds individueler – is het niet onmogelijk voor alle groepen tegelijk te ontwerpen / te faciliteren? Het gebruik van dynamisch licht 
? Vraag: in het stappenplan moeten duidelijke tools / handvatten staan waarmee men de discussie aan kan gaan. Het is belangrijk om ook beleid te kunnen maken.
? Opmerking: Er werd nog steeds veel aan de vraag voorbij gegaan – wat is Innovatie en Waarom?

Duurzaamheid, Smartgrids, Locale energienetten


Door: Marko Kruithof, manager Netcoördinatie Stedin
- hoe ziet het netwerk van de toekomst er uit 
- bedreigingen: veiligheid, kwaliteit
- kans: het netwerk is nu aan vervanging toe en daarin kunnen toekomstwensen worden meegenomen
- hoe matchen we in de toekomst gebruikers(wensen) met netwerk (in termen van geld, wetgeving ed)
- in hoeverre zijn de huidige netten een rem op innovatie? En DC netten?
- wat heeft OVL, als piepkleine speler op ‘het net’, feitelijk in te brengen? 
- en waar leidt dat evt toe? Gaan er bypasses ontstaan, verhoogt dat de storingsgevoeligheid?

 

Toekomst van de Openbare Ruimte, Technologische Trends en Trends in OVL


Door: Iris Dijkstra, industrieel- en lichtontwerper Atelier LEK
- (ook) de OVL is een ICT-industrie geworden, waarbij in principe alles kan en techniek een randvoorwaarde is geworden ‘die er altijd is’ en waarbij gebruikers(wensen) het gebruik zullen bepalen
- belangrijk eis specifiek voor OVL: bedrijfszekerheid, het moet het altijd doen, profen technology is vereist
- en in hoeverre kun je OVL vraag-gestuurd en flexibel maken? Wat heb je daar voor nodig? 
- en wat is de vraag? Zijn er niet per definitie te veel meningen, belangen en gebrek aan kennis?

• Energie is maar een deel van de opgave, maar als in de toekomst kernfusie realiteit wordt zijn er andere opgaves waar we met de verduurzaming van verlichting naar moeten kijken, zoals lichthinder
• Belangrijk voor de scenario’s is ook het onderzoeken van processen en systemen: kwaliteit van communicatie

 

Atelier LEK


Atelier LEK is een onafhankelijk advies- en ontwerpbureau gespecialiceerd in licht. Atelier LEK staat voor 'licht en kleur', waarbij we streven naar 'het juiste licht, op de juiste plek, op het juiste moment', en kleur, niet in de letterlijke zin van het woord, maar kleur als het creeren van sfeer. Deze uitgangspunten dienen als basis voor het maken van een passend ontwerp waarbij begrippen als kwaliteit, duurzaamheid, betrokkenheid en beheerbaarheid aansluiten bij zowel de omgeving, de gebruikers, de beheerders als het budget

Out Of Office


Out Of Office is een internationaal trendbureau te Amsterdam. De toekomst studies en projecten van Out Of Office onderscheiden zich door het de samenwerking met een internationale netwerk van innovatieve en creatieve denkers en ondernemers. Per project gaan we gerichte cocreaties aan om de portfolio’s van onze klanten te verrijken en te vernieuwen. Met als doel om goed in te kunnen spelen op de kansen en ontwikkelingen in de markt. We geven inzage in de tendensen van de toekomst en nieuwe realiteiten die ons te wachten staan en hoe we hierop in kunnen spelen. Out Of Office is een werk filosofie - we geloven dat in de huidige wereld het belangrijk is dat je in contact staat met gebruikers, inwoners, werknemers en dat daarnaast echte creativiteit ook Out Of Office te vinden is.

Light Challenge


De Light Challenge is een innovatieve ontwerpwedstrijd voor straatverlichting; vanaf februari 2013 zijn 10 teams in de LightChallenge straten in Nederland actief met bewoners in gesprek gegaan over wat zij zouden wensen voor hun eigen woonomgeving; het resultaat in de vorm van vernieuwende concepten en prototypes wordt op deze finaledag in Rotterdam gepresenteerd. De primeur om kennis te maken met de Light Challenge ontwerpen en prototypes en in gesprek te komen met de bedenkers en makers van 9 vernieuwende lichtconcepten speciaal ontwikkeld voor en met bewoners.