ZIPpole: botsvriendelijke lantaarnpaal

donderdag 20 december 2012
timer 2 min
In de gemeente Ede worden vijftien 'botsvriendelijke' lantaarnpalen geplaatst. De lantaarnpaal breekt bij een aanrijding niet af en schuift niet weg. Op 19 december sloot wethouder Breunis van de Weerd de botsvriendelijke lantaarnpaal officieel aan op het lichtnet.

ZIPpole: botsvriendelijke lantaarnpaal

Vermindering aantal verkeersslachtoffers

Regelmatig komt het voor dat voertuigen tegen lantaarnpalen aan rijden. Vooral bij hoge snelheden kunnen de gevolgen ernstig of zelfs fataal zijn. De gemeente Ede vindt verkeersveiligheid belangrijk. Door het plaatsen van deze botsvriendelijke lantaarnpalen vermindert het aantal verkeersslachtoffers en blijft de schade aan voertuigen beperkt. Het bedrijf Safety Product is leverancier van de lantaarnpalen.


ZIPpole

De ZIPpole is gemaakt van hoogwaardig staal dat slechts 2 mm dik is. Het is speciaal ontworpen voor crashtoepassingen. De paal is niet rond, maar heeft een negenhoekige vorm die met klinknagels is vastgemaakt.

Aanrijding

Een voertuig dat de lantaarnpaal raakt, wordt bij een aanrijding afgeremd door de bijzondere constructie van de paal. Als een voertuig tegen de paal aanrijdt, springen de klinknagels een voor een uit de paal. De elasticiteit van het staal zorgt ervoor dat de mast is zijn geheel gaat plooien. Het voertuig rijdt over de mast en wordt daardoor afgeremd. Het voertuig komt snel tot stilstand en de schade aan het voertuig is minimaal.

Locatie

De lichtmasten kunnen worden toegepast langs wegen waar 50 km/h of meer wordt gereden. De gemeente Ede plaatst de lantaarnpalen alleen op locaties waar er risico bestaat dat ze aangereden worden. Dit zijn een aantal locaties in het buitengebied en op vluchtheuvels.