Dag van de Fietshelm 2022
Op woensdag 22 april 2022 is de eerste landelijke Dag van de Fietshelm. De dag is in het leven geroepen om helmgebruik onder fietsers te stimuleren. Artsen hebben zich verenigd en komen nu nationaal op voor deze zo noodzakelijke preventie. De fietshelm vermindert het risico op hersenletsel en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers. De dag wordt georganiseerd door Artsen voor Veilig Fietsen, het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.
Aan het einde van de eerste landelijke Dag van de Fietshelm wil de werkgroep Artsen voor Veilig Fietsen tijdens een interactief webinar ingaan op de vraag ‘Waarom draag jij (g)een helm?’ We willen je hier van harte voor uitnodigen. Onderwerpen die aan bod komen zijn; wat is hersenletsel, hoe groot is het probleem in Nederland en hoe werkt een fietshelm precies. Interesse? Meld je hier aan.
Datum en tijd: Woensdag 20 april van 19:30 – 20:30 uur
De webinar wordt gehost door Tessa Veldhuis. Sprekers zijn onder andere prof. Dr. Joukje van der Naalt, neuroloog bij het UMCG, Susanne Asscherman van VeiligheidNL en Johan Molenbroek docent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.
Naast het webinar vinden er nog tal van andere activiteiten plaats. Benieuwd geworden? Via www.hersenstrijd.org/dagvandefietshelm vind je alle landelijke acties voor woensdag 20 april.
Over de sprekers
Tessa Veldhuis is sportpresentatrice voor oa Eurosport en ziggo sport, gymdocent en voormalig topsporter in Rugby Sevens. Naast het verslaan van rugby interlands voor Ziggo Sport presenteerde Veldhuis onder andere ‘Studio Rio’ en ‘Studio Korea’ voor het AD en was zij 1 van de gezichten van Eurosport tijdens de Spelen van Tokyo 2020 en Beijing 2022. Door een hoofdtrauma in het allerlaatste deel van het olympisch traject ondervond ze aan de lijve hoe het is om traumatisch hersenletsel te hebben en hiervan te herstellen.
Joukje van der Naalt is neuroloog en hoogleraar Neurotraumatologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij is de Nederlandse expert op het gebied van traumatisch hersenletsel. Haar onderzoek richt zich vooral op welke factoren van invloed zijn op het herstel na traumatisch hersenletsel. Ze is ook redacteur van het Handboek traumatisch hersenletsel.
Susanne Asscheman is onderzoeker bij VeiligheidNL, hét kenniscentrum voor letselpreventie. Susanne werkt binnen diverse thema’s, waaronder verkeersveiligheid. Zij heeft meegewerkt aan een rapport over fietsongevallen waar zij onderzoek heeft gedaan naar helmgebruik en hersenletsel bij slachtoffers die na een fietsongeval op een SEH zijn behandeld.
Johan Molenbroek is Universitair Hoofddocent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Hij geeft les en doet onderzoek op het gebied van Inclusive Design, ergonomie en antropometrie met name op het gebied van ouderen, kinderen en mensen met een beperking. Zijn specialismes zijn: menselijke maat ofwel antropometrie, (school)meubilair, helmen, fietsen, observatie, gebruiksonderzoek en productveiligheid.