De Swapfiets wordt circulair en ontvangt internationaal duurzaamheidslabel

donderdag 13 oktober 2022

De fiets die je kan gebruiken in plaats van bezitten. De kenmerkende blauwe voorband. Bewoners van een stad kennen de fiets allemaal: de Swapfiets. De Swapfiets is beloond met het internationale duurzaamheidslabel B Corp.

Dit label werd al eerder uitgedeeld aan merken als Tony's Chocolonely, Patagonia en Dopper. Hiermee behoort Swapfiets dus tot de merken die niet alleen het beste van de wereld zijn maar ook het beste voor de wereld. Swapfiets heeft dit label ontvangen omdat zij naast hun visie op de fietsindustrie, een fiets gebruiken in plaats van bezitten, ook achter de schermen bezig zijn met het circulair maken van hun producten én het invoeren van een klimaatneutrale bedrijfsvoering voor 2025.

De Swapfiets is de meest duurzame manier van het reizen tussen A en B. Naast dat je de fiets alleen gebruikt, niet bezit, is het fietsen op zichzelf al een groot aandeel. Uit onderzoek blijkt dat als iedereen ter wereld net zoveel zou fietsen als wij in Nederland, je 20% van al het autoverkeer in de wereld vermindert qua CO2 uitstoot. Dat staat gelijk aan 700 miljoen ton CO2. Met de 280.000 leden die Swapfiets gebruiken in Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Italië en Engeland is de organisatie goed op weg naar leefbare steden. 

Oké, maar wat doet Swapfiets dan concreet om circulair producten te leveren?

Om de levensduur van de fietsbanden te verlengen is Swapfiets een samenwerking met Vittoria2Go gestart waarmee ze ‘banden als een service’ aanbieden om ‘zero rubber waste’ na te streven. Hierdoor hebben de fietsen meer positieve impact dan reguliere fietsen:

-  De Swapfiets Deluxe 7 fiets is 88% circulair.

-  De Swapfiets Deluxe 7 heeft een 35% kleinere klimaatimpact dan een reguliere fiets.

-  Metaal heeft een hoge klimaatimpact. Daarom innoveert Swapfiets voor de 100% circulaire productlijn met een nieuwe soort herwonnen plastic afkomstig uit gerecycled plastic. Hiermee kunnen fietsonderdelen van metaal vervangen worden.

-  Swapfiets experimenteert met gerecyclede materiaalsoorten en slimmer circulair design voor o.a. fietszadels.

-   Alle kantoren, winkels en loodsen van Swapfiets switchen naar 100% recyclebare elektriciteit.

-  Naast duurzame ambities levert Swapfiets een actieve bijdrage aan maatschappelijke thema’s: in Londen werkt Swapfiets met de stad samen om de fietscultuur verder te ontwikkelen. Daarnaast doneert Swapfiets ieder jaar 200 fietsen voor het ‘Bicycles for Education’ programma in Senegal, zodat Senegalese kinderen naar school kunnen fietsen en de drempel naar educatie wordt verlaagd. Ook doneerden ze fietsen aan het Leger des Heils voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

De toetreding tot het B Corp netwerk zorgt dat Swapfiets nóg een tandje harder kan trappen richting hun missie: meer leefbare steden.

 

Swapfiets