DutchFiets van Windesheimstudent schot in de roos
Een stoere, duurzame kunststof fiets. Zonder ketting die gesmeerd hoeft te worden, maar met geïntegreerde verlichting en antilekbanden. Maar bovenal: een milieuvriendelijke fiets waarvan het kunststof van het frame en de wielen te recyclen is. Drie jaar lang werkte Windesheimstudent Johannes Alderse Baas met o.a. Kennispoort Regio Zwolle en Green PAC iLab aan het ontwerp van de DutchFiets. Inmiddels fietst hij zelf op een prototype rond. “De reacties van de mensen zijn positief”, zegt Alderse Baas, die binnenkort zijn opleiding Werktuigbouwkunde bij Windesheim afrondt.
Kunststoffiets uit één stuk
“Bestaat een traditioneel fietsframe uit losse in elkaar gelaste onderdelen, ik ben erin geslaagd een zogenaamd ‘Unibody’ frame te bouwen. Een frame uit één stuk met geïntegreerde aandrijving en verlichting. Een rammelende kettingkast behoort definitief tot het verleden”, vertelt Alderse Baas. “Daarnaast is de DutchFiets nagenoeg onderhoudsvrij.” Toen hij hoorde dat Green PAC iLab op zoek was naar starters met een idee voor een kunststof product, voegde hij direct de daad bij het woord.
Productie en doorontwikkeling
Samen met het iLab van Green PAC (een initiatief van Windesheim en Stenden dat startende ondernemers helpt bij het ontwikkelen, produceren en vermarkten van innovatieve kunststof producten) maakte Alderse Baas het prototype en zet hij nu de eerste stappen op weg naar commerciële productie. Gezien het succes van de crowdfundingsactie lijkt de bijna afgestudeerde student een vliegende start als ondernemer te maken. “Het gaat sneller dan ik had verwacht”, zegt hij. “De komende tijd richt ik me op de productie van de eerste honderd fietsen en het doorontwikkelen van de DutchFiets.”