Eerste resultaten Nationale Fiets Telweek 2015
De Nationale Fiets Telweek is het grootste fietsonderzoek ooit in Nederland. Alle fietsdata van de 55.000 deelnemers aan de Fiets Telweek 2015 is geanalyseerd en wordt nu gedeeld met de opdrachtgevers. Begin 2016 komt de fietsdata beschikbaar via www.fietstelweek.nl en ook als open data beschikbaar via een onlineplatform van het Fietsberaad.
Snelste rit
In de provincies Drenthe en Overijssel wordt het hardst gefietst- 15,8 kilometer per uur waarbij in het land van de hunebedden ook gemiddeld de meeste fietskilometers per rit worden afgelegd; 4,5 kilometer. In Noord-Holland blijken de fietsers minder hard door te trappen; gemiddeld 15,1 kilometer per uur. In Flevoland en Zeeland zijn de ritten het kortst; 3,5 kilometer per fietsrit. De snelste fietsrit is afgelegd tussen Utrecht en Soest met een gemiddelde van 43,2 kilometer per uur over 18 kilometer. Dit is inclusief het passeren van ten minste twee verkeerslichten op deze route.
Fietsen in de stad
In de top-10 van steden qua deelnemers wordt het hardst gefietst in Enschede-gemiddeld 16,2 kilometer per uur. Onze hoofdstad kende het grootste aantal deelnemers- maar liefst 10 procent van alle fietsritten startte in Amsterdam. Hier werd wel het langzaamst gefietst; gemiddeld 14,9 kilometer per uur. In Leiden werden de kortste ritten afgelegd; gemiddeld 2,9 kilometer. In Rotterdam legden de fietsers de meeste fietsmeters af; gemiddeld 4,0 kilometer.
Grotere kans op vertraging
De fietser in de provincie Utrecht heeft grotere kans op vertraging dan andere provincies. Per fietskilometer komt hij 0,4 verkeerslichten tegen. In Friesland is dit slechts 0,03 verkeerslicht per kilometer
Langste rit
De deelnemer aan de Fiets Telweek met de langste rit is een fietser, waarschijnlijk een duursporter, uit Zuid-Holland met maar liefst 180,6 kilometer.
Unieke samenwerking
De Fiets Telweek vond dit jaar plaats van 14 tot en met 20 september. Ruim 55.000 personen downloadden de speciale onderzoeksapp App de Fiets! De Fiets Telweek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen, waaronder stadsregio Groningen Assen, de provincies Groningen, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Maastricht Bereikbaar, stadsregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den-Haag. Daarnaast werken ook de Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Bredase NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het fietsklimaat in Nederland te verbeteren. De intentie is om de Fiets Telweek jaarlijks te herhalen.