Fietsen op de gemeentelijke agenda
Op 16 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Tour de Force pleit ervoor om fietsen in gemeentelijk beleid een prominente plek te geven, ongeacht de politieke achtergrond van de deelnemende partijen. Fietsen is immers voor iedereen goed en effectief in vele maatschappelijke opgaven, of de politieke oriëntatie nu links, rechts of midden is.
“We hebben vanuit de Tour de Force de oproep ‘Zet de fiets op 1!’ verspreid onder gemeenteraden in Nederland. Het bijzondere van de Tour de Force is de samenstelling met 26 partners, die zich allemaal inzetten voor fietsen in Nederland. Naast regionale overheden en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maken ook marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms onderdeel uit van de Tour de Force”, vertelt Koos Louwerse, verantwoordelijk voor agendasetting binnen het samenwerkingsverband. “We proberen -met deze brede coalitie op alle niveaus, lokaal, regionaal en nationaal, aandacht te vragen voor het fietsen in Nederland.”
“We willen de fiets hoger op de agenda zetten, want de fiets kan een hele goede en belangrijke rol spelen in de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Als Tour de Force laten we daarom onze stem horen, want samen investeren in fietsen en fietsinfrastructuur is belangrijk. Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen richten we ons nu op alle raadsleden in Nederland. Onze boodschap daarbij: ‘jullie maken straks afspraken voor de komende vier jaar, benut daarbij de potentie van de fiets.’ Ook het Rijk financiert mee aan de fiets, daar liggen kansen, samen met elkaar bereik je meer dan alleen. Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden die er zeker zijn, reserveer dan tegelijkertijd zelf ook budget voor de fiets in gemeentelijk beleid.”
“Er zijn allerlei argumenten om de fiets serieus te nemen”, vertelt Louwerse. “Argumenten vanuit mobiliteit, maar ook vanuit gezondheid, milieu, woningbouw en klimaat. We doen dan ook een brede oproep aan raadsleden om de fiets op één te zetten. We hebben de oproep ‘Zet de fiets op 1!’ opgesteld die wordt ondersteund door een brede coalitie binnen en ook buiten de Tour de Force, het is echt een hele brede oproep. Fiets heeft namelijk ook positieve invloed op andere terreinen, denk aan de binnenstedelijke woningbouwopgave waar je met minder parkeerplaatsen ruimte spaart en een leefbare wijk kan inrichten als je de fiets een goede plek geeft. Elk raadslid heeft wel een beleidsterrein in zijn of haar portefeuille waar de fiets een rol in zou kunnen spelen. Welke partij de verkiezingen wint is in deze context niet belangrijk, het gaat ons om het brede besef dat de fiets altijd belangrijk kan zijn in de gezamenlijke opgaven voor de komende jaren.”
Nationaal Toekomstbeeld Fiets
De Tour de Force zet zich ook in voor meer aandacht voor de fiets op langere termijn. Vorig jaar is het Nationaal Toekomstbeeld Fiets op hoofdlijnen gepubliceerd en aan de Tweede Kamer gestuurd door de minister. Daarin staan de plannen voor de fiets in heel Nederland op hoofdlijnen beschreven. Daaruit blijkt dat de fiets een enorme potentie heeft en dat het benutten hiervan om een aanzienlijke investering vraagt. Alle provincies hebben afgelopen jaar gewerkt aan regionale fietsplannen. En op dit moment wordt het Nationaal Toekomstbeeld Fiets ook verder uitgewerkt door de Tour de Force, zodat dit strategisch document bruikbaar kan zijn voor alle overheden om de fiets in te bedden in beleid. “Het NTF is geen deltaplan, waarin de projecten voor komend decennia staan beschreven”, vertelt programmamanager Ronald de Haas, “maar een strategisch document, dat alle partijen kunnen gebruiken om hun eigen programma op te baseren. Het document legt helder uit waarom de fiets zo belangrijk is en hoe je de fiets optimaal kunt inzetten bij het oplossen van de grote maatschappelijke opgaven op dit moment. Het laat zien dat de fiets op vele vlakken een grote bijdrage kan leveren in Nederland en dat alle overheden zich gezamenlijk, en met steun van maatschappelijke partners, daarvoor sterk moeten maken!”
Heb jij een innovatief idee om het fietsen in Nederland een impuls te geven en kan je hiervoor een financieel steuntje in de rug gebruiken? Schrijf je dan vóór 15 april de Innovatieprijs van de Tour de Force en maak kans op € 10.000,-!
Dit is een artikel uit MobiliteitsPlatform (Nummer 1, Jaargang 3), Klik hier voor een digitale versie van het magazine.
Deze serie volgt de ontwikkelingen binnen de Tour de Force. Naast actueel nieuws van de programmamanager Tour de Force ook nieuws uit een van de vijf thema’s. In deze aflevering focussen we op agendasetting voor de fiets. Op mobiliteitsplatform.nl/tourdeforce vindt u deze en eerdere afleveringen.