Financiering fietsbrug over het IJ gerealiseerd

maandag 15 juli 2024

De Oostbrug van boven. Foto: Gemeente Amsterdam.

Het geld voor de Oostbrug, de fietsbrug over het IJ in Amsterdam, is rond. De Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam gaan samen de brug betalen en aanleggen. De brug kan op zijn vroegst in 2034 klaar zijn.

De brug over het IJ is cruciaal voor de bereikbaarheid tussen Noord en de rest van de stad. Net als de gemeente Amsterdam reserveert de Vervoerregio Amsterdam extra geld, omdat de brug ervoor zorgt dat veel gebieden in de stad en de regio beter bereikbaar worden met de fiets.

Bereikbaarheid

Via de Oostbrug zijn (elektrische) fietsers uit Noord straks zo’n 10 á 12 minuten sneller aan de oostkant van Amsterdam. En ze hoeven niet meer af te stappen voor de pont. De Oostbrug sluit aan op de binnenring, de snelle fietsverbinding om het centrum van Amsterdam. Zo zijn fietsers straks ook snel in het centrum.

Financiering

De kosten voor het aanleggen van de brug zijn geschat op ongeveer 300 miljoen euro. De gemeente en de Vervoerregio betalen allebei de helft voor de bouw van de brug. Daarnaast reserveert de gemeente geld voor veilige routes van en naar de brug. De Regioraad moet nog instemmen met dit besluit.

Steeds meer reizigers

Wethouder Melanie van der Horst: “Een vaste verbinding tussen Noord en de rest van de stad is belangrijk voor de inwoners van Amsterdam en de gemeenten ten noorden van de stad. Er worden ontzettend veel woningen en werkplekken gebouwd in de hele regio. Het aantal mensen dat het IJ wil oversteken neemt daarom toe. De ponten kunnen dat niet aan. We verwachten dat elke dag tussen de 20.000 en 25.000 mensen de brug gaan gebruiken.”

Planning

De gemeente en de Vervoerregio werken samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Holland, Port of Amsterdam en het Centraal Nautisch Beheer. De komende jaren werken we de plannen verder uit. Daarna nemen we het besluit om te bouwen en maken we de opdracht bekend aan marktpartijen. De bouw van de brug kan dan starten in 2031 en is op zijn vroegst klaar in 2034.