Ministerie van IenW praat je bij op het Nationaal Fietscongres
Op het Nationaal Fietscongres heb je de gelegenheid het laatste nieuws op fietsbeleid mee te pakken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Onder de bezielende leiding van programmamanager Arlette van Gilst vervullen zij een sessie waarin ze langs de ambities van dit ministerie fietsen en kijken waar ze staan.
Onder de sessietitel ‘Gaan en staan waar je wilt, da’s zo gefietst’ word je in vogelvlucht meegenomen in de ambities van staatssecretaris van Infrastructuur en Water, Vivianne Heijnen. 100.000 extra mensen op de fiets naar hun werk; bij nieuwe woningbouw wordt de fiets volwaardig meegenomen; actieplan fietsen voor iedereen én de internationale ambitie: Nederland fietsland nummer 1.
Daarna zoomen ze in op de verschillende manieren van fietsstimulering. Mirjam Borsboom leidt je door de internationale aanpak en focus. Op het internationale fietscongres Velo-City in Leipzig afgelopen maand bleek dat er nog genoeg landen zijn waar fietsen gezien wordt als een mannelijke bezigheid, niets voor vrouwen. Wat kunnen we ze meegeven?
Over de oudere fietser
Het programma Doortrappen tot je honderdste om de oudere fietser op de fiets en in beweging te houden en hen te motiveren zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Immers (mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam en zelfstandig. Juul van Rijn stond aan de wieg van deze aanpak waar inmiddels ruim 220 gemeenten aan meewerken.
Vervolgens vertelt Monique Verhoef hoe zij samen met andere ministeries, gemeenten en bedrijven een Citydeal Fietsen voor iedereen in de steigers zet. Het doel van de Citydeal is om mensen, zeker kinderen, die nu geen fiets hebben, amper fietsen of niet kunnen fietsen meer wegwijs te maken in het brede ‘fietssysteem’ dat Nederland kent.
Uitkomsten fietscafé's
Mariska van der Steen sluit de sessie af met een toelichting op communicatie: de campagne Kort ritje, da’s zo gefietst! en ze licht een tipje van de sluier op van de uitkomsten van de fietscafé’s die in april en mei zijn gehouden in Den Haag, Joure, Enschede en Meerssen. Burgers werden daar onder andere gevraagd mee te denken over hoe je mensen stimuleert om vaker de fiets te pakken.
Op 22 juni 2023 vindt het Nationaal Fietscongres plaats, met het thema ‘Natuurlijk Innovatief’. Het precongres is op woensdag 21 juni. Kom ook naar het grootste fietscongres van Nederland om bij te praten, kennis te vergaren en kennis te maken! Meer informatie over het programma vind je hier.