Het geheim van de Nederlandse fietscultuur ontrafeld

maandag 11 mei 2015
timer 2 min
Mensen nemen voor lief dat authentiek Italiaans eten smaakvol is, net als dat veel mensen de dynamiek van succesvolle fietssystemen en –culturen voor lief nemen. Italiaanse koks hebben geen lessen nodig om de juiste ingrediënten te mengen. Ze leren het gewoon als onderdeel van hun opvoeding. Een soortgelijk thema resoneert met Nederland en de fiets. Het resultaat is een rijke cultuur met een sterke praktijk, waarvan de essentiële ingrediënten moeilijk zijn vast te pinnen.

Fietsonderzoek is in Nederland nog beperkt omdat het weinig speciaal is en in veel opzichten zelfs vanzelfsprekend. Nederland heeft echt respect voor de verschillende modaliteiten en in het bijzonder voor de fiets, wat onder meer heeft geleid tot de nieuwste fietssoorten en super fietssnelwegen. Er is aandacht voor de behoefte van de fietser en context afhankelijke fietsinfra. Maar met de toenemende zorgen om klimaatverandering en leefbaarheid, is er een toenemende behoefte om deze rijke cultuur te begrijpen. De Nederlanders (en de Denen) hebben iets speciaals. Wat maakt het zo bijzonder en wat is het geheime recept? Dit zal ik de komende jaren proberen aan het licht te brengen.

 

Culturele uitwisseling bevorderen

Mijn nieuwe functie heeft een aantal doelen, zoals een wetenschappelijk onderzoeksprogramma rond de fiets leiden, kritisch onderzoeken welke elementen van het Nederlandse fietsen beter 'geëxporteerd' kunnen worden, en samenwerken aan verschillende initiatieven in Nijmegen, Nederland en Europa. Een belangrijk doel is om op effectieve wijze culturele uitwisselingen te bevorderen, om meer te leren over de ins en outs van het fietsen in verschillende contexten.

 

Onderzoeken en verbinden

Verschillende onderzoekers in Nederland hebben al verschillende elementen van het fietsen bestudeerd. Dit heeft veel kennis opgeleverd. Mijn doel is om onderzoek naar het Nederlandse fietsen samen te voegen, een bijdrage te leveren aan het exporteren van de successen, uitdagingen en andere aspecten, te dienen als dynamisch platform om recente bevindingen en verder onderzoek te bespreken, de slagkracht van gemeenschappelijk internationaal georiënteerd onderzoek te vergroten en relevante activiteiten voor onderzoek naar de fiets bij partnerinstituten te bevorderen.

 

Over Kevin Krizek

Kevin Krizek is voor drie jaar als gastprofessor ‘fiets’ aangesteld door de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij gaat samenwerken met docenten en studenten van de universiteit en lokale overheden, en een bijdrage leveren aan het coördineren van het wetenschappelijke component op VeloCity 2017. 

“Een belangrijk doel is om op effectieve wijze culturele uitwisseling te bevorderen”