Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB Kinderfietsenplan en Stichting Leergeld roepen mensen op om hun overbodig geworden kinderfietsen te doneren en ze zo een tweede leven te geven. De gedoneerde fietsen worden opgeknapt en wel geschonken aan kinderen uit gezinnen met geldzorgen.
Kerstoproep: geef een kinderfiets door
Van alle Nederlanders ouder dan zes jaar fietst één op de vijf niet of nauwelijks, en één op de tien heeft geen fiets. Nederland telt 23 miljoen fietsen, waarvan een deel niet of nauwelijks meer gebruikt wordt.
Daarom roepen ANWB, Het ministerie van IenW en Stichting Leergeld eigenaren van ongebruikte kinderfietsen op om deze fietsen te doneren aan het ANWB Kinderfietsenplan. De gemeenten en Stichting Leergeld zorgen dan dat de fietsen, na een opknapbeurt, terecht komen bij kinderen die een fiets goed kunnen gebruiken.
Zoveel mogelijk mensen op de fiets
Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen: "We willen dat zoveel mogelijk mensen gaan fietsen, ook de mensen die dat nu niet kunnen betalen. Op jonge leeftijd toegang hebben tot een fiets zorgt ervoor dat je kan meedoen. Het vergroot de zelfstandigheid en is goed voor de gezondheid. Met deze kerstactie willen we zoveel mogelijk fietsen inzamelen voor kinderen in Nederland. Een mooie gedachte deze maand: dat je fiets een nieuw leven krijgt bij een kind die dat goed kan gebruiken.”
CityDeal Fietsen voor Iedereen
Deze actie vloeit voor een deel voort uit de in oktober getekende CityDeal Fietsen voor Iedereen. Daarin spraken gemeenten, bedrijven, maatschappelijke partners en het kabinet af om de krachten te bundelen om meer mensen op de fiets te krijgen. De campagne haakt in op de eerdere publiekscampagne van het ministerie “Kort ritje? Da’s zo gefietst”.
Eind jaar verwacht Stichting Leergeld 44.000 kinderen van een fiets te hebben voorzien, een toename van 20% ten opzichte van vorig jaar