Bermmonumenten
Emoties spelen een rol
De Provincie Drenthe heeft onlangs, in nauwe samenwerking met de Drentse gemeenten en Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de 'Beleidsregel gedenktekens verkeersslachtoffers' opgesteld. “In Drenthe hebben we relatief weinig dodelijke verkeersslachtoffers, maar toch nog meer dan 30 per jaar”, aldus mevrouw Sijpkes van Provincie Drenthe. “Bij fatale ongevallen spelen emoties, logischerwijs, een grote rol. Dan is duidelijke regelgeving van groot belang zodat nabestaanden direct weten wat wél en niet kan. Gedenktekens kunnen positief bijdragen aan de rouwverwerking. Juist daarom wil Provincie Drenthe in beginsel verzoeken honoreren. Bij elke aanvraag aan de provincie vindt persoonlijk contact plaats en kunnen nabestaanden met medewerkers van de provincie overleggen over het plaatsen van het gedenkteken”.
De randvoorwaarden opgesteld door mevrouw Peijs:
1. een gedenkteken mag de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen
2. het verlenen van een vergunning is maatwerk en hangt af van lokale omstandigheden
3. de periode dat een gedenkteken kan blijven staan is maatwerk
4. het gedenkteken mag geen belemmering opleveren bij werkzaamheden aan de weg
Provincie Limburg volgt daarentegen de landelijk richtlijnen van RWS en streeft er vooral naar om, samen met de nabestaanden, te kijken naar alternatieven. “Wij vinden dat de veiligheid voor zowel weggebruikers als voor de bezoekers van het monument vaak niet te garanderen is. Daarbij komt dat het beheer en onderhoud van een bermmonument problemen kan geven. Het zal niet de eerste keer zijn dat een maaimachine een gedenktegel kapot rijdt”, zo geeft mevrouw Wouters van Provincie Limburg aan.
Pa
spoort voor bermmonument
De Provincie Flevoland geeft aan dat de regels voor bermmonumenten al in 2000 zijn vastgesteld door het College. Deze regels zijn in september jl. bijgesteld en vormen samen met een aantal andere verordeningen de 'Verordening Fysieke Leefomgeving Flevoland'. Op dit moment ontwikkelt de Provincie Flevoland een paspoort voor bermmonumenten. “Van de huidige monumenten is niet altijd bekend wie de contactpersoon is en hoelang het al in de berm staat. Dat gaan wij in nauwe samenwerking met slachtofferhulp en de politie inventariseren om zo de juiste gegevens boven water te krijgen”, aldus de heer Vervelde van de provincie. “Wij willen per monument ondermeer registreren wie de contactpersoon is, wanneer de vergunning is verleend en waar het monument precies staat. Ook willen we een foto van het monument toevoegen”.
Toetsingscriteria provincie Drenthe
De aanvragen om ontheffing worden door provincie Drenthe getoetst aan de volgende criteria:
1. Een gedenkteken dient te bestaan uit een standaardtegel, met opschrift, zonder verticale elementen, met een afmeting van maximaal 50 x 50 cm.
2. Een gedenkteken is alleen toegestaan op locaties waar veilige mogelijkheden zijn om die te bereiken, dit ter beoordeling van de provincie als wegbeheerder (de medewerker beleidsuitvoering belast met verkeersveiligheidsborging en inspecties bij de Productgroep Verkeer en Vervoer).
3. De kosten voor het maken, plaatsen en onderhoud van het gedenkteken zijn voor rekening van de aanvrager. Plaatsen van het gedenkteken dient te geschieden onder toezicht van de wegbeheerder.
4. Het gedenkteken moet minimaal 2 meter van de rijbaan af geplaatst worden.
5. Een gedenkteken kan voor een periode van maximaal 3 jaar worden geplaatst.
6. De aanwezigheid van het gedenkteken mag het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan de bermen en de omgeving van de weg niet belemmeren.
7. Bij groot onderhoud aan wegen en rioleringen kan de wegbeheerder besluiten dat een gedenksteen voor - tijdelijke - verwijdering of verplaatsing in aanmerking komt. De aanvrager zal hierover worden geïnformeerd.
8. Het verwijderen van het gedenkteken gebeurt door de wegbeheerder. De aanvrager krijgt hiervan uiterlijk 3 maanden voor het einde van de ontheffingstermijn schriftelijk bericht. Deze krijgt de kans geboden bij de verwijdering aanwezig te zijn en het gedenkteken in ontvangst te nemen.
9. Indien de aanvrager niet bij de verwijdering aanwezig is, zal het gedenkteken voor een periode van 6 weken door de wegbeheerder worden bewaard. De aanvrager kan het gedenkteken gedurende deze periode opvragen.
Dit artikel is gepubliceerd in Verkeer in Beeld maart 2008
Terug naar overzicht nieuws >>>