Beste ambtenaar van het jaar: jong, ondernemend en niet te stuiten
Fietstunnel A15
Van Duren dankt zijn titel aan zijn inzet voor het fietsbeleid in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. In het bijzonder wordt zijn bijdrage aan de realisatie van de fietstunnel onder de A15 genoemd. Sjors van Duren is voortrekker in het realiseren van snelfietsroutes in de regio. Daarnaast is hij trekker van het initiatief om in 2017 het wereldcongres Velo-city 2017 naar de regio Arnhem Nijmegen te halen. In december wordt bekend of de stadsregio dat congres met ca. 1.500 internationale deelnemers mag organiseren. Vooral het vermogen zijn uit enthousiasme geboren initiatieven zo aan de man te brengen dat ze zonder overbodige en tijdrovende bureaucratie en vuistdikke rapporten tot uitvoering komen, heeft hem naar de eerste plaats op de Top 100 gestuwd.
Jonge hond
In de nominatie wordt Sjors van Duren als ‘jonge hond’ bestempeld, die er niet voor schuwt met succes ongeplaveide paden te bewandelen. Hij heeft zich als mobiliteitsadviseur bij de Stadsregio Arnhem Nijmegen ook bewezen als internationaal ambassadeur voor het fietsbeleid in Nederland. Op congressen in Oostenrijk, Australië, Sri Lanka en Zweden benadrukte hij het belang van de fiets bij de oplossing van mobiliteitsvraagstukken, maar ook de koppeling tussen fietsen en gezondheid: meer fietsen, minder obesitas.
Over de verkiezing
De verkiezing ‘Beste Ambtenaar van het Jaar’ wordt jaarlijks geïnitieerd door PM Public Mission, een platform voor topambtenaren werkzaam bij het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en in de uitvoering. Gebruikers van het platform (magazine, specials, website, nieuwsbrief, sociale media) stelden een groslijst Top 100 samen, waaruit de vakjury een selectie van tien kanshebbers koos. Uiteindelijk stond Sjors van Duren bij alle zeven juryleden in de top 3 en werd daarmee nummer 1 van de lijst.
Van Duren op het Nationaal Fietscongres
Onder leiding van Wim Bot, (Fietsersbond) gaan Sjors van Duren, Jan Klinkenberg (Platform 31), Roland Kager (UvA), Janet van der Hoeven (Hogeschool Windesheim) en een student tijdens het Nationaal Fietscongres met elkaar in gesprek over het onderwijs in Nederland. Er wordt ingezoomd op de aansluiting van de theorie op de praktijk, maar er wordt bijvoorbeeld ook op de vraag ingegaan of de fiets wel een volwaardige plaats heeft in de onderwijsprogramma’s. En we krijgen een Amerikaanse ‘fietsprofessor’ aan de Radboud Universiteit, wat gaat hij doen?

Rechts op de foto: Sjors van Duren