Bouw Uithoornlijn per 2021 van start

donderdag 12 maart 2020
timer 2 min
Dura Vermeer en Vervoerregio Amsterdam hebben het contract voor de realisatie van de Uithoornlijn getekend.

Daarmee gaat de realisatie van de tramverbinding nu echt beginnen. De nieuwe tramverbinding tussen Amstelveen Zuid en het centrum van Uithoorn wordt tussen 2020 en 2024 gebouwd.

Gerard Slegers van de Vervoerregio Amsterdam noemde de ondertekening een bijzonder moment: “Met de Uithoornlijnontstaat een snelle en betrouwbare openbaarvervoerverbinding tussen Uithoorn en Amsterdam. Deze eerste regionale tramverbinding is een belangrijk onderdeel van onze toekomstvisie: hoogwaardig OV voor een groeiend aantal reizigers.”

Ook de Uithoornse wethouder Jan Hazen is blij met de komst van de Uithoornlijn: “Het busvervoer in de regio staat erg onder druk. Uithoorn blijft met een tram in de toekomst het best aangesloten op Amsterdam en de regio. Dat is belangrijk voor Uithoorn, want veel van onze inwoners werken, studeren of recreëren in Amsterdam of directe omgeving.”

Minder hinder

Dura Vermeer won eerder al de aanbestedingsprocedure, die het afgelopen jaar werd gevoerd. De aannemer werd het beste beoordeeld, omdat ze de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk wil beperken. De aannemer kiest ervoor geen damwanden te gebruiken om de spoordijk te verstevigen. Ook worden in een vroeg stadium geluidschermen geplaatst.


“Dit project is ons op het lijf geschreven,” stelt directeur Jil Ligterink. Ze is ervan overtuigd dat Dura Vermeer de klus binnen budget en planning kan realiseren. De aanneemsom bedraagt circa 55 miljoen euro.

Maatwerkoplossingen

Dura Vermeer wil een robuuste en realistische planning neerzetten met een hoge haalbaarheid, realistische doorlooptijden en ruime buffers. Daarnaast heeft Dura Vermeer veel aandacht voor de zogenaamde ‘systeemintegratie’: het laten aansluiten van zowel de eigen (technische) systemen als de systemen van de nevenopdrachtnemers die betrokken zijn om een werkend vervoersysteem te realiseren.

Communicatie

Communicatie met de omgeving speelt een belangrijke rol in de projectaanpak. Zo zetten zowel het projectteam als de aannemer verschillende communicatiemiddelen in om bewoners en geïnteresseerden de gelegenheid te geven het project te volgen en eventuele meldingen – suggesties, vragen of klachten – direct door te geven.