Deze Gelderse snelfietsroute heet het "Nederrijn-pad"
Halverwege maart startte de provincie Gelderland een naamwedstrijd voor de snelfietsroute. De Wageningse student Filip Hendricks kwam met de suggestie voor Het Nederrijn-pad, aangezien de route helemaal langs de rivier de Nederrijn loopt.
Bekijk de route van het Nederrijn-pad.
Route langs de Rijn
De snelfietsroute tussen Wageningen en Arnhem verbindt belangrijke woon-werklocaties en dorpskernen. De gemeenten Wageningen, Renkum en Arnhem kozen voor een route langs de rivier, omdat daarin de minste hoogteverschillen zitten. Alleen bij Oosterbeek (richting Arnhem) komen enkele klimmetjes voor.
Kortere afstand
Ten zuiden van de N225 is een nieuw stuk fietspad door een uiterwaarde aangelegd, waardoor de totale fietsafstand van 18,2 kilometer naar 17,4 kilometer is verkort. Een groot deel van de route is ingericht als fietsstraat, waardoor auto’s te gast zijn. De gehele route gaat bovendien zo veel mogelijk over autovrije en autoluwe wegen.
Jasper Verstand, wethouder van de gemeente Renkum, hoopt dat auto’s nu langzamer zullen rijden en dat het sluipverkeer uit de straat verdwijnt. Er zijn tellussen op het wegdek gelegd om het verkeer te tellen.
Restwarmte
Een traject van 1,7 kilometer lang door het beschermde natuurgebied de Jufferswaard bij Renkum zal op innovatieve verwarmd worden met restwarmte van het papierverwerkingsbedrijf Parenco, werd op 17 april bekend. Op deze manier hoeft dit stuk van het fietspad 's winters niet meer verwarmt te worden. De provincie is nu begonnen met een marktverkenning naar uitvoerders van dit project, waar in 2020 mee begonnen moet worden.
Eén van de partijen die hieraan mee wil doen, is EasyPath. Dit bedrijf is al op twee stukken van de snelfietsroute aangesloten met het verwarmde fietspad Themopath. In 2014 werd een traject van 500 meter aangelegd bij Wageningen en in 2017 bij Ede. "Dit is een betaalbare oplossing om fietspaden vorst en sneeuwvrij te houden", aldus directeur Job van Roekel van Easypath.