Doe mee aan de Challenge circulaire werklocaties

dinsdag 20 november 2018
timer 2 min
Hoe ziet de werkplek eruit in 2050? Die vraag staat centraal in de Challenge circulaire werklocaties 2050. De provincie Noord-Holland en twee partners dagen professionals uit om met ideeën te komen om de bestaande kennis en inzichten over de toekomstige werkplek naar een hoger niveau te tillen.

Professionals die werken op de terreinen van ontwerp, stedenbouwkunde, circulaire economie, mobiliteit, digitalisering en het toekomstige werken kunnen zich inschrijven voor een vierdaags atelier dat eind januari 2019 plaatsvindt. 

Team samen met expert

De deelnemers worden verdeeld over teams waarin naast mentoren ook één of meer experts zitten op kennisgebieden die een relatie hebben met de circulaire economie. Maurits de Hoog, stedenbouwkundig hoofdontwerper Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam, is één van de experts. De twee andere zijn Wim van Lieshout, directeur Waste and Energy Strategies WEST, en Carlo van de Weijer, hoofd Strategic Area Smart Mobility TU Eindhoven. 

De professionals gaan concreet aan de slag met concepten, verbeelding en strategie voor de werklocatie van de toekomst. De resultaten worden gebundeld in een publicatie en als afsluiting is er een symposium om de ideeën te delen.

Vertaalslag

Gedeputeerde Jaap Bond: “De klimaatverandering en uitputting van grondstoffen maken een overgang naar een circulaire economie noodzakelijk. Grondstoffen en materialen blijven dan zo lang mogelijk waardevol voor het economische systeem. Dat klinkt heel logisch en sympathiek, maar hoe vertaalt dat zich naar de plek waar bedrijvigheid zich concentreert en waar gewerkt wordt? Die vraag willen we aan de deelnemers van de Challenge circulaire werklocaties 2050 voorleggen.”

Circulaire economie

De rijksoverheid, de provincie Noord-Holland en andere overheden hebben als ambitie dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Bij een circulaire economie wordt niets meer weggegooid, vernietigd of ongebruikt gelaten. Producten krijgen een nieuw leven, zoals hergebruik van plastics, en bedrijven zijn onderling afhankelijk van elkaar door bijvoorbeeld het gebruik van reststromen, energie en water.

Informatie over de Challenge circulaire werklocaties 2050 is te vinden op de website van Architectuur Lokaal. Aanmelden kan tot 18 december om 12.00 uur.