Energie opwekken op een fietspad

dinsdag 10 juli 2012
timer 2 min
De provincie Noord-Holland gaat € 1,5 miljoen investeren in een proef voor het opwekken van zonne-energie op een fietspad, de zogenoemde SolaRoad. SolaRoad is een innovatief idee dat zonlicht omzet in elektriciteit.
Energie opwekken op een fietspad

Glazen toplaag


Op een (nog nader te bepalen) fietspad wordt een proefvak van enkele tientallen panelen neergelegd over de lengte van ongeveer 100-150 meter. Het SolaRoad fietspad is opgebouwd uit betonnen panelen van 1,5 bij 2,5 meter met een glazen toplaag. Onder de afdekking van gehard glas van ongeveer 1 cm dikte liggen kristallijn silicium zonnecellen. De wijze waarop de energie wordt gebruikt, wordt in de pilot samen met de partners ontwikkeld met behulp van ICT-toepassingen. Deze helpen om de energieproductie in piekmomenten (veel zon) zo efficiënt mogelijk te verdelen voor de momenten zonder of met minder licht.

Grote stap


In combinatie met elektrische voertuigen kan hiermee een grote stap worden gemaakt naar duurzame mobiliteit. Het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken is groot, het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit.

Samenwerking


In het SolaRoad-project werkt de provincie samen met TNO, Imtech en Strukton (Ooms Civiel). Het fietspad wordt aangelegd in 2013. Mogelijke locaties zijn het fietspad bij de N203, ter hoogte van Krommenie, of het fietspad bij de N501 (Pontweg) op Texel.
Dit project is een uitvoering van een amendement en moties van PS waarin GS worden opgeroepen tot het stimuleren en ondersteunen van zonne-energieprojecten.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>