Vision AI trainen voor fatbikes om aantal fietsongevallen terug te dringen

donderdag 26 september 2024

Foto: ViNotion

Fatbikes vormen een toenemend gevaar op drukke fietspaden, vooral onder jongeren op opgevoerde modellen. Met de explosieve groei van e-bikes, waaronder fatbikes, neemt het aantal ongevallen toe. Dit brengt niet alleen veiligheidsrisico's, maar ook financiële problemen bij  ongedekte aansprakelijkheid. Matthijs Zwemer van ViNotion verzamelt met Vision AI-technologie data over verkeersstromen en gevaarlijke situaties. Hij onderzoekt de mogelijkheid om het AI-model te trainen voor het herkennen van fatbikes, met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren.

Door een AI-model te trainen dat specifiek gericht is op het herkennen van fatbikes op camerabeelden, kan waardevolle data worden verzameld over hun gedrag, zoals snelheden en rembewegingen. Deze informatie is cruciaal om inzicht te krijgen in verkeersstromen en potentieel gevaarlijke situaties.

Zwemer legt uit: “We kunnen bijvoorbeeld zien waar en wanneer de meeste ongelukken gebeuren en wat de oorzaken daarvan zijn. Ook zijn patronen en risico’s te identificeren. Met deze informatie kunnen beleidsmakers gerichte maatregelen nemen. Op basis van de data die we verzamelen is het ook mogelijk educatieve campagnes te ontwikkelen om fatbikegebruikers bewust te maken van hun gedrag, wat de risico’s zijn en hoe het veiliger kan.” De technologie  draagt zo dus bij aan het verminderen van fietsongevallen en bevordert een veiligere en efficiëntere fietsomgeving.

Inzichten voor beleidsmaatregelen en 
educatie

Met de inzichten die uit de verzamelde data worden gegenereerd, kunnen beleidsmakers gerichte stappen zetten om de veiligheid op fietspaden te vergroten – zoals snelheidsbeperkingen of bredere fietspaden. Educatie speelt daarnaast een belangrijke rol. De data kan helpen bij het ontwikkelen van voorlichtingscampagnes die fatbikegebruikers bewuster maken van de snelheidsgevaren en risicovol rijgedrag. 

Technologische oplossingen voor veiliger 
verkeer

De technologie kan ook worden gebruikt om de verkeersstromen te optimaliseren. Door fatbikes en andere verkeersdeelnemers te detecteren, kan het systeem bijdragen aan een betere doorstroming op kruispunten door groepen fietsers voorrang te geven. Dit zorgt voor minder wachttijden en minder risico’s op ongelukken bij oversteekplaatsen. Slimme verkeersborden en geavanceerde sensoren die real-time informatie geven over verkeerssituaties kunnen helpen om bestuurders te waarschuwen voor naderende gevaren. Dit draagt bij aan een efficiëntere verkeersstroom en een veiligere omgeving voor alle weggebruikers.

Samenwerking voor verbeterde 
infrastructuur

Samenwerking met lokale overheden is essentieel. ViNotion biedt een data-analyse om beleidsmakers te ondersteunen bij het ontwikkelen van gerichte regelgeving en verbeteringen in de infrastructuur. De technologie levert niet alleen inzichten op voor directe actie, maar helpt ook bij het vormen van een toekomstbestendige infrastructuur waarin veiligheid en innovatie centraal staan.