Geluidswal en ecoduct A28
vrijdag 24 september 2010
4 min
De A28 wordt steeds groener. Parklaan landschapsarchitecten ontwierp een geluidswal van 6 kilometer en een ecoduct, ter hoogte van het Nationaal Park Dwingelderveld. Het technische ontwerp is omgevormd naar een heuvellandschap dat direct aansluit bij het karakter van het park.
{igallery 80}
Geluidswal en ecoduct A28
De A28 wordt steeds groener. Parklaan landschapsarchitecten ontwierp een geluidswal van 6 kilometer en een ecoduct, ter hoogte van het Nationaal Park Dwingelderveld. Het technische ontwerp is omgevormd naar een heuvellandschap dat direct aansluit bij het karakter van het park.
Park in stilte
Het Dwingelderveld wordt de komende jaren deels afgegraven en opnieuw ingericht, zodat de kwaliteit van de waterhuishouding en de natuur verbetert. Onderdeel van het inrichtingsplan is een geluidswal langs de A28 en een ecoduct over de A28. De afgegraven grond uit het Dwingelderveld wordt verwerkt in deze geluidwerende voorziening en zorgt er voor dat het Nationaal Park Dwingelderveld nog stiller wordt.
Glooiend landschap
Het is geen standaard geluidwal geworden. Over een lengte van 6 km heeft Parklaan een glooiend landschap ontworpen dat aansluit bij het karakter van het Dwingelderveld. Het Nationaal Park bestaat uit bos en heide. Het glooiende landschap dat is ontworpen sluit hierop aan. Ten noorden van de aansluiting Spier krijgt de geluidwering een boskarakter en ten zuiden van de aansluiting wordt een heidevegetatie ontwikkeld. Ook in de brede middenberm van de snelweg wordt natte heide ontwikkeld. Het unieke karakter van het Nationaal Park Dwingelderveld loopt zo door over de snelweg.
Ecoduct spreekt zelfde vormentaal
De vormentaal voor de geluidwering is ook toegepast op het ecoduct dat het Dwingelderveld met het Terhorsterzand verbindt. De glooiende vormen van dit dekzandlandschap vloeien over de snelweg heen. De automobilist rijdt als het ware onder het bos door. Op de wal wordt het beeldmerk van het Nationaal Park Dwingelderveld, het silhouet van een schapenkop, geplaatst. Dit beeldmerk is gelijktijdig een uitkijkpunt voor de wandelaar in het gebied.
Passend ontwerp
Landschapsarchitect en projectleider Aleks Droog: 'In feite is het een heel eenvoudig plan. Wij vonden een 'standaarddijk' niet in het glooiende landschap van Drenthe passen. Met dit beeld in ons achterhoofd zijn we tot een passend ontwerp gekomen, dat aansluit bij het zuidelijke gedeelte, met de grootste heide van Noordwest-Europa, en bij het glooiende, noordelijk gelegen gebied.'
Uitzichtpunt met schapenkop
'Op een iets hoger gelegen punt wordt een uitzichtpunt geplaatst', vertelt Droog. 'Vanaf hier kijk je uit over de gebieden waar nieuw natuurgebied wordt ontwikkeld. De schapenkop is het beeldmerk van Natuurpark Dwingelderveld; die hebben we uitvergroot naar de uitkijkpost.' Middels een trap kan de passerende wandelaar het uitzichtpunt bereiken. Het frame wordt uit cortenstaal vervaardigd en de voet wordt uit schanskorf (zwerfkeien) opgetrokken.
Planning
Het ontwerp is inmiddels vastgesteld en wordt door Oranjewoud technisch vertaald. Eind 2010 starten de werkzaamheden in het Dwingelderveld. De start voor de aanleg van de geluidswal staat gepland in 2011. 'In 2011 wordt gestart met het grondwerk', licht Droog toe. 'Zodra dit gerealiseerd is, gaan we pas aan de beplanting en het uitzichtpunt beginnen.'
Grootschalig project
De realisatie van het ecoduct en de geluidswal aan de A28 maakt onderdeel uit van een grootschalig project. De komende jaren slaan de provincie, gemeenten, terreinbeheerders en het waterschap Reest en Wieden de handen ineen om samen het Dwingelderveld aan te pakken. Het is de bedoeling dat de voormalige landbouwgrond van het Noordenveld, in het hart van het Nationaal Park, verandert in natuur. De bovenste laag van de bodem wordt afgegraven, zodat hier weer natte heide kan ontwikkelen. Daarmee wordt het totale heidegebied nog groter dan nu. Door de afgegraven grond te verwerken langs de A28, wordt het gebied ook stiller. Omdat er geen landbouwgrond meer in het gebied ligt, kunnen de diepe landbouwsloten dicht en krijgt het gebied weer zijn natuurlijke afwatering. Ook voor recreanten wordt het gebied aantrekkelijker. Er komen nieuwe paden voor recreanten, waaronder een mindervalidenpad. In het inrichtingsplan staan alle doelen en maatregelen beschreven.
Terug naar overzicht projecten >>>