Infrastructuur Zuid-Holland brokkelt af
Omdat deze problemen door heel Nederland spelen, bepleitte Verhagen eerder deze week al dat het Rijk meer dieper in de buidel moet tasten. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt wat er tot 2040 nog nodig is aan woningen, infrastructuur en overige bouwwerken. De conclusies maken duidelijk dat Nederland – en zeker het economisch zo belangrijke Zuid-Holland – nog lang niet af is. “Het verhaal gaat overal op, maar zeker hier is het hoogst urgent. Vele tientallen miljarden zijn in Rijnmond en in de hele provincie nodig voor renovatie, aanleg, vervanging en onderhoud van wegen, riolen, bruggen, tunnels en viaducten. Juist in de vervanging is veel te doen, want heel wat bruggen zijn bijvoorbeeld in de jaren ’60 en ’70 gebouwd. Die zijn gewoon op.”
Crisisdenken
“Daarbij komt dat de drukte alleen maar toeneemt, want er komen heel veel mensen en bedrijven bij. Dat stelt dus hogere eisen aan je infrastructuur. Zien we enthousiasme om Zuid-Holland – en eigenlijk heel Nederland – kansen te geven in die toekomst? Nee, het is vooral nog zuinig crisisdenken wat de klok slaat. Het Rijk en veel gemeenten bezuinigen de laatste tijd alleen maar op infrastructuur. We willen een dynamisch land, daar verdienen we onze boterham mee, daarin kunnen we ons ontplooien. Daar is ruimte en geld voor nodig, dus het is overduidelijk dat het roer om moet. Er moet veel meer geïnvesteerd worden in veiligheid en bereikbaarheid. Dat geld voor vaarwegen, spoor, wegen en fietspaden. Ook waterveiligheid zal steeds belangrijker worden.”
Binnenstedelijk te krap
"Ook zullen er nog miljarden geïnvesteerd moeten worden in het energiezuinig maken van woningen. De provincies Gelderland en Overijssel zijn goed bezig, daar kan Zuid-Holland een voorbeeld aan nemen. Kijken we verder vooruit dan zien we een toename van maximaal 23 procent meer huishoudens in Zuid-Holland. Dat geeft aan dat er heel fors gebouwd moet worden. Het gaat niet lukken om dit allemaal ‘binnenstedelijk’ op te vangen, laat staan in voormalige kantoren of winkels. De behoefte is gewoon veel groter, we hebben het over woonruimte voor 215.000 huishoudens. Alles en iedereen wil graag hier werken en wonen, zo blijkt. Dat is mooi, maar daarom moeten we dus wel snel en krachtig aan de slag!"
Bron: Bouwend Nederland
