"Learning community" sneller innoveren

maandag 19 november 2012
timer 2 min
De 'learning community' snellerinnoveren.nl is een site voor professionals uit de Grond-, Weg- en Waterbouw. Op de site vindt men kennis om zes generieke belemmeringen voor innovatie het hoofd te bieden. Doel van de site is bijdragen aan het vergroten van het innoverend vermogen van de sector.

‘Learning community’ sneller innoveren

Zes innovatiebelemmeringen


Op basis van ervaringen met innovatieprojecten in de sector zijn zes zogenaamde ‘generieke belemmeringen’ gedefinieerd die steeds aan de orde blijken: 1) risicomijdend gedrag, 2) knellende wet- en regelgeving, 3) ontbrekende competenties en versnipperde kennis, 4) geen oog voor terugverdienmodellen, 5) te weinig urgentie en 6) gebrek aan experimenteerruimte. "Een voorbeeld van een project waarbij al deze belemmeringen zijn overwonnen is de zogenaamde Zandmotor: het versterken van de Zuid-Hollandse kust door middel van grootschalige zandsuppletie. Voor elk innovatief project zijn de oplossingen voor het overwinnen van de belemmeringen anders. Juist daarom is het project innovatief”, aldus Mike Duijn van TNO.

Innovatie als proces


Snellerinnoveren.nl is een initiatief van de werkgroep Innovatieversnelling van het Netwerk Deltatechnologie. In de loop der jaren is vanuit deze werkgroep veel kennis en ervaring opgebouwd in het wegnemen van belemmeringen die innovatie in de weg staan. Duijn: "TNO is vanaf het begin betrokken geweest bij het inventariseren van mogelijkheden om met de generieke belemmeringen in de sector om te gaan. Daarbij heeft TNO gestructureerd gewerkt aan het in beeld brengen van de ‘eigenaardigheden’ van (systeem)innovaties en de bijbehorende competenties. De kennis over innovatie als proces en als vaardigheid blijkt onmisbaar te zijn bij het leren wegnemen van belemmeringen."

Learning community


Wanneer een innovatieproject dreigt vast te lopen – maar ook bij de start van een project – kunnen professionals elkaar in de ‘learning community’ vinden en een beroep op elkaar doen. Aan de basis liggen enerzijds concrete cases uit de praktijk die innovatieprofessionals zelf aan de website toevoegen om de beschikbare kennis en ervaring verder uit te breiden. Anderzijds maakt de werkgroep Innovatieversnelling ‘lessons learned’ toegankelijk via de website op basis van een evaluatie van twaalf projecten die op de Maatschappelijke Innovatie Agenda Water (MIA Water) staan. TNO en de Universiteit Twente voeren deze evaluatie uit. Op termijn biedt de website mogelijk ook een trainingsgame voor innovatieprofessionals in de Grond-, Weg- en Waterbouw.