Meedenken over schuil- en wachtruimtes voor fietsers

dinsdag 25 oktober 2016
timer 2 min
Cleanteach Regio wil langs de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer schuil- en wachtruimtes voor fietsers ontwikkelen. De ruimtes moeten gemaakt worden van biologisch afbreekbaar of herbruikbaar materiaal. Het bedrijf heeft de inwoners gevraagd mee te denken en ideeën aan te leveren over de realisatie van de ruimtes.

Het realiseren van schuil- en wachtruimtes is onderdeel van de verbeteringen die doorgevoerd worden op de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer. Tijdens gesprekken met bewoners en belanghebbenden is naar voren gekomen dat er behoefte is aan schuil- en wachtruimtes. De schuilplekken kunnen gebruikt worden als het regent, bijvoorbeeld om een regenpak aan te trekken. In de wachtruimtes kunnen scholieren op elkaar wachten zonder daarbij het overige verkeer te hinderen. 


Bewoners kunnen zelf nadenken over het totaalplaatje. Welke functionaliteiten zijn er gewenst en wat moet er met de inrichting gedaan worden? Over alle aspecten mag meegedacht worden. Ideeën kunnen worden ingestuurd en zullen door de studenten van Hogeschool Windesheim worden overwogen in het uiteindelijke ontwerp. De studenten zijn via hun minor betrokken bij het project.
 

Samenwerking

Om op een duurzame manier gehoor te geven aan die wensen is Cleantech Regio een samenwerking aangegaan met Hogeschool Windesheim en Kunst en Expertisecentrum (K&C). Hogeschool Windesheim heeft een initiatief van K&C geadopteerd om ‘biobased’ te ontwerpen. Hierbij leren studenten ontwerpen met materiaal dat biologisch afbreekbaar is of kan worden hergebruikt. In het kader van een internationale minor kunnen derdejaars studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen hier ervaring mee op doen. Vier studenten zijn nu hun ontwerpen voor de wachtruimtes aan het uitwerken.

 

Producenten gezocht

Bestuurders van Cleantech Regio besluiten op basis van ontwerpen en kosten begin 2017 of de ruimtes ook daadwerkelijk worden ontwikkeld. Als besloten wordt om het plan door te zetten zal het winnende ontwerp medio 2017 gereed moeten zijn voor productie. Er wordt nog gezocht naar producenten die de wachtruimtes kunnen ontwikkelen. Het streven is dat de schuil- en wachtplekken, in geval van realisatie, in de zomer of het najaar van 2017 langs de route staan.

Studenten van opleiding Industrieel Product Ontwerpen beluisteren de pitchpresentataties in het kader van biobased ontwerpen. Foto door Josée van Attekun