Met verkeersdata richting smart cities
“Ons doel is om veiligere en leefbaardere steden te creëren”, vertelt Epko van Nisselrooij, Business Development Manager Smart Cities bij Axis Communications. “Onze camerasystemen zijn het middel om dat doel te bereiken. Door camera’s in een netwerk met elkaar te connecten, kan je met alle verkeersdata op zoek naar integrale oplossingen voor gemeentelijke uitdagingen.”
Onlangs lanceerde Axis een Parking Violation Detection-systeem, waarmee gemeenten kunnen handhaven op foutparkeerders. Het systeem werkt met Artificial Intelligence, legt Van Nisselrooij uit. “Door in de software voor te schrijven welk object een auto is en waar deze mag parkeren, weet de camera ook wanneer een overtreding wordt begaan door stilstand te detecteren.”
Integrale aanpak
Maar dat is niet het enige. Volgens Van Nisselrooij dragen de parkeercamera’s bij aan de grotere mobiliteitsvisie. “In veel binnensteden zie je bestelbusjes stilstaan waar het niet mag. Dat zorgt voor oponthoud en irritatie. Door dat op te lossen versoepelt de doorstroming in binnensteden, vermindert het zoekverkeer en reduceert de CO2-uitstoot.” Door zoveel mogelijk verkeersdata te genereren en te combineren, wordt het mogelijk flexibeler om te gaan met verkeersystemen.
Door de camera’s in het totale netwerk van een stad op te nemen, kunnen gemeenten ze voor meerdere disciplines inzetten. Dat kan, zolang er maar een applicatie voor is geschreven. “We kijken hoe we systemen kunnen combineren vanuit meerdere van onze partners, om uitdagingen te tackelen. Die integrale aanpak in bestaande systematiek is superbelangrijk. Bijvoorbeeld om agressie in binnensteden te meten, verkeerstellingen te doen of het geluidsniveau in uitgaansstraten te meten.”
Voorbeeld: Almere
Van Nisselrooij noemt ‘Smart City’-gemeente Almere als voorbeeld. “Die stad wordt steeds dynamischer, daar wil de gemeente aan de hand van de actuele verkeerssituatie flexibel op in kunnen spelen. Door verkeersdata te meten en daarmee de matrixborden of verkeerregelinstallaties (VRI’s) aan te sturen tijdens spitstijden of bij evenementen, bijvoorbeeld. Daarmee voorkom je niet alleen zoekverkeer en congestie, maar ook uitstootgassen. Dat levert dus een totaaloplossing op.”
En dat hoeft technisch niet ingewikkeld te zijn. “Je moet alleen verkeersdata in je backend-systeem zó opslaan, dat die dat kan vertalen naar teksten op matrixborden. Wij werken met de standaarden uit de industrie, die zijn universeel toepasbaar.”
In Almere, waar in aanloop naar de Floriade in 2022 momenteel mensen- en verkeerstromen worden bijgehouden, zijn alle camera’s verbonden via een glasvezelnetwerk. “Daar kan je een extra camera gewoon tussenhangen”, gaat hij verder. “Elke camera is eigenlijk een ‘slimme computer’, voorzien van zijn eigen applicatie. Elke applicatie, die door één van onze partners is geschreven, kunnen op de camera’s draaien. Daarvoor kunnen we onze bestaande digitale infrastructuur eenvoudig inzetten.”
Wetgeving en privacy
Gaat het over data, dan gaat het ook over privacy. Zo schrijft Gemeentewet 151c voor dat bij cameratoezicht de regierol bij de politie ligt, die waarborgt dat er veilig met data wordt omgegaan. Zo moeten lagere overheden met politie in overleg over het gebruik van hun data, weet Van Nisselrooij. Er wordt wel ruimte geboden, maar veel gemeenten hebben koudwatervrees. “Gelukkig onderzoekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nu hoe data voor smart cities past binnen de privacywet AVG. Ik verwacht daar snel duidelijkheid over en dan krijgt het gebruik van verkeersdata voor integrale oplossingen een enorme boost.”
Doordat Axis de software ín een minicomputertje in de camera programmeert, wordt een deel van het euvel al verholpen. “Daardoor kan je bepaalde data naar de politie sturen en de metadata naar de overheid bijvoorbeeld. Privacy by Design is ook AVG-proof.”
Onderscheidende kracht
Volgens Van Nisselrooij biedt Axis dankzij die integrale aanpak een behoorlijk totaalpakket aan gemeenten. “Je koopt bij ons niet alleen camera’s voor bijvoorbeeld de parkeerhandhaving. Alle apps die onze partners wereldwijd ontwikkelen, kunnen draaien in ons systeem. Wij programmeren volgens ICT-standaarden, dus het is universeel toepasbaar.”
Of dat niet leidt tot kopiegedrag van concurrenten? Natuurlijk wel, weet Van Nisselrooij. Maar dat vindt hij niet per se erg. Volgens hem heeft Axis ‘innovatie in zijn DNA’. “Als anderen onze producten kopiëren, zijn ze zo twee à drie jaar verder. Dus dan zijn ze eigenlijk al te laat.”
Axis loopt volgens hem voorop in de technologische ontwikkelingen. Zo stopt het bedrijf 15 procent van zijn omzet in research and development en besteedt het veel aandacht aan cybersecurity. “Hoe meer systemen je aan je netwerk hangt, hoe meer risico’s je loopt. Daarom richten we processen in die vrij uniek zijn. Die worden ook wel weer gekopieerd, ja. Maar zo wordt uiteindelijk wél de hele keten een stukje veiliger via end-to-end encryptie. Zo komt de Smart City uiteindelijk een stap verder.”
Tweede gratis online Verbindingsfestival
Axis verzorgt ook een sessie tijdens het tweede gratis online Verbindingsfestival.
Nog geen ticket?
Schrijf je vandaag nog in! Gratis.