Praktische handvatten voor een inclusief beweegvriendelijke omgeving

dinsdag 10 september 2024

Een inclusieve beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert en stimuleert om te bewegen en waar iedereen gebruik van kan maken en welkom is. Zo’n omgeving ontstaat niet vanzelf.

De noodzaak van inclusie

De urgentie van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving is verankerd in het VN-verdrag handicap. Dit verdrag stelt duidelijke richtlijnen vast voor Nederland om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Op alle terreinen die voor hen, net als voor ieder ander, belangrijk zijn, zoals: werk, onderwijs, sport en andere vrijetijdsbesteding. Een omgeving die deze waarden weerspiegelt, is essentieel voor het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen.

Wat mag je verwachten tijdens de Walkshop?

Tijdens de interactieve walkshop ‘Praktische handvatten voor een inclusief beweegvriendelijke omgeving’ delen Noa, Kim en Jeroen van Sweco en het Kenniscentrum Sport en Bewegen inzichten over het belang van inclusieve beweegvriendelijk omgeving en hoe we dit kunnen realiseren.

Gesprekstool (de BVO-scan)

Een centraal onderdeel van deze workshop is de BVO-scan, een gesprekstool die helpt bij het beoordelen van de inclusiviteit en beweegvriendelijkheid van een omgeving. De BVO-scan biedt deelnemers de mogelijkheid om vast te stellen welke aspecten al goed zijn en waar nog kansen voor verbetering liggen. Dit zorgt voor een hands-on benadering van het creëren van een betere leefomgeving.

Ontwerpchecklist

Daarnaast presenteren we een ontwerpchecklist die richtlijnen biedt voor het ontwerpen en inrichten van een inclusieve beweegvriendelijke openbare ruimte. Deze checklist is onderverdeeld in verschillende belangrijke componenten; routes (de verbinding tussen locaties),  straatmeubilair (objecten zoals zitplekken en informatiebeheer), parken, pleinen, speelplekken, schoolpleinen, sportplekken.

Aan de slag!

Door hier buiten mee aan de slag te gaan, krijgen deelnemers praktische en concrete handvatten om zelf actief te zijn in het creëren van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor iedereen in de gemeenschap. Samen kunnen we een leefomgeving ontwikkelen die iedereen verwelkomt en stimuleert om te bewegen, te spelen en te leren.

Neem deel aan onze walkshop en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een inclusieve en beweegvriendelijke toekomst!