Negen kanshebbers voor Vlaamse Fietsstad 2020
In de eerste ronde mocht het publiek zijn stem uitbrengen op hun favoriete fietsgemeente of -stad. In totaal brachten 24.394 fietsers online een stem uit - 167 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalden minstens 50 stemmen en kwamen daardoor in aanmerking om mee te dingen naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2020.
De negen genomineerden
Per categorie werden drie gemeenten of steden die in de beoordeling de hoogste scores kregen:
- Categorie 1 – grote gemeenten en steden (meer dan 50.000 inwoners): Genk, Kortrijk en Mechelen
- Categorie 2 – middelgrote gemeenten (tussen 20.000 en 50.000 inwoners): Deinze, Koksijde en Lommel
- Categorie 3 – kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners): Boechout, Ravels en Zutendaal
Tweede ronde
De negen genomineerden gaan nu door naar de tweede ronde en worden daarin doorgelicht door een studiebureau. Daarbij maken experts een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid in de betrokken steden en gemeenten.
De resultaten worden vervolgens beoordeeld door een vakjury, die per categorie beslist welke winnaar op 26 mei uit de bus komt. De Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakt de winnaars bekend tijdens het Fietscongres in Antwerpen. De winnaars krijgen vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.
Fietsrapporten
Na de verkiezing bezorgt de Fietsersbond een Fietsrapport aan alle 167 gemeenten uit de eerste ronde, met daarin de resultaten voor de gemeente in kwestie. De resultaten van de bevraging zijn immers een rijke bron aan informatie over de manier waarop fietsers de betrokken stad of gemeente beleven.
Organisatie
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Vlaamse overheid organiseren deze verkiezingen, in samenwerking met Het Nieuwsblad en de Fietsersvond, om steden en gemeenten aan te sporen om te zorgen voor veiliger en vlotter fietsverkeer.