Noord-Brabant kiest toch voor rotonde N264
Geen eenvoudige afweging
Gedeputeerde Van Heugten: “Dit was geen eenvoudige afweging. Het eindeloos aanleggen van rotondes op provinciale wegen past eigenlijk niet bij ons beleid dat je op een provinciale weg met een redelijke snelheid over grotere afstanden moet kunnen reizen. Ik ben ervan overtuigd dat een kruising met verkeerslichten ook een goede oplossing zou zijn op dit punt. Maar ik heb de diepgewortelde wens van de inwoners voor een rotonde ook gehoord. Zij maken zich al lange tijd zorgen over de verkeersveiligheid op dit punt en zijn daarom bereid langer te wachten op een goede oplossing. Daar komen we met dit besluit aan tegemoet.”
Draagvlak
De aanleg van een rotonde duurt ongeveer een jaar langer vanwege de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan en de meer ingrijpende werkzaamheden. Daarnaast is de rotonde circa 1 miljoen duurder dan een kruising met verkeerslichten. “Bij de eerstvolgende behandeling van de begroting, zullen we voor deze rotonde extra geld vrij moeten maken. De daadwerkelijke start van de rotonde kan daarna starten in 2017. Dat duurt nog even, maar dan krijgt Odiliapeel wel de oplossing waarvoor verreweg het meeste draagvlak bestaat,” aldus Van Heugten.
Angst voor sluipverkeer en wachtrijen
De doorstroming en de verkeersveiligheid op de N264 ter hoogte van Odiliapeel is al geruime tijd onderwerp van gesprek en onderzoek. Na onderzoek besloot de provincie eind 2014 om op de bewuste locatie verkeerslichten te plaatsen omdat deze zorgen voor een betere doorstroming op de N264, de verkeersveiligheid ter plaatse van het kruispunt verbetert en sneller te realiseren is dan een rotonde. Dit voorstel veroorzaakte weerstand bij de inwoners van Odiliapeel. In het dorp heerste angst voor lange wachttijden bij het verkeerslicht met extra sluipverkeer in de Rouwstraat als gevolg.
Simulatieonderzoek
Hierop werd door de provincie een simulatieonderzoek uitgevoerd om feitelijke informatie geven over de effecten van zowel verkeerslichten als een rotonde op verkeersbewegingen op de N264 en de omliggende wegen. In het onderzoek werden zowel de effecten van een kruising met verkeerslichten, een robuuste turbo-rotonde en een eenvoudigere enkelstrooksrotonde doorgerekend. Het onderzoek wees uit dat een enkelstrooksrotonde onvoldoende is om al het verkeer goed af te kunnen wikkelen. De kruising met verkeerslichten en de turborotonde voldoen beide en wikkelen het verkeer goed af. Tijdens een bijeenkomst voor bewoners op 11 februari jl. zijn de uitkomsten van het simulatie-onderzoek met de bewoners gedeeld.
