Project: 3D-geprinte betonnen fietsbrug bij Gemert
Als onderdeel van het project Gemert Noord-Om worden drie fietsverbindingen aangelegd. Eéntje daarvan, een betonnen fietsbrug van acht meter lang, wordt momenteel ge-3D-print in een laboratorium van TU Eindhoven. Eind september wordt de betonnen fietsbrug geplaatst over watergang de Peelse Loop, ten noorden van Gemert.
Aanleiding
Vrachtverkeer dat vanaf de provinciale weg N605 de provinciale weg N272 moet bereiken, nam voorheen een route via de dorpskern van Gemert. Dat leverde onveilige situaties op en daarom besloten de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel tot de aanleg van een nieuwe hoofdroute: de randweg Gemert Noord-Om.
“Vanuit de opdrachtgever lag er een duurzaamheidsvraagstuk waarbij ruimte werd gegeven voor innovatieve oplossingen”, legt projectmanager Rob Leenders van aannemer BAM Infra uit. Daarom besloot BAM om een 3D-geprinte betonnen fietsbrug te ontwikkelen. “Wij waren al langer in gesprek met de TU Eindhoven over zo’n toepassing. Door dit project is dat idee in een stroomversnelling gekomen”, vertelt hij enthousiast.
Experimenteren
Tijdens de aanbestedingsfase is nog gedacht om deze toepassing te gebruiken voor het fietsviaduct van 31 meter, die over de randweg komt te liggen. “Maar om risico’s te beheersen en de slagingskans te vergroten, besloten we toch om de kleinere brug van 8 meter te nemen”, licht Leenders het proces toe.
“Eerst hebben we een schaalmodel geprint. Op 16 juni is deze in het laboratorium van de TU/e onder steeds hogere druk getest met een proefbelasting.” Het moment waarop het schaalmodel onder de druk zou bezwijken, kwam niet: de eerste testresultaten pakten positiever uit dan verwacht."
Tijdsgebrek
Deze positieve testresultaten hadden echter geen effect op het ontwerp “We zagen bijvoorbeeld dat de brug wel wat slanker had gekund. Maar er is geen tijd om het ontwerp aan te passen en opnieuw te testen: we hebben een deadline te halen”, vertelt de projectmanager. Daarom begon BAM meteen met het los printen van de afzonderlijke elementen, die daarna geassembleerd en voorgespannen worden.
Doorontwikkeling
Momenteel onderzoekt BAM de mogelijkheden om vaker betonnen bruggen met een 3D-printer te bouwen. “We verwachten dat het als vervanging van prefab bruggen kan gelden”, zegt Leenders. “Zo is de productiesnelheid veel hoger en is het proces veel duurzamer, er wordt alleen beton toegepast waar dat nodig is. Bovendien kan elke brug uniek en 'op maat' worden ontworpen."
Door: Guus Puylaert. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld 04/2017.